Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Synd at Jonas dropper skatt på arv og eiendom

Tankesmia Agenda kritisk til Ap's skattemodell.

SKUFFET: Leder av tankesmia Agenda Marte Gerhardsen mener det er synd at Ap ikke benytter anledningen til å innføre skatt på arv og eiendom for å motvirke økende forskjeller i samfunnet. Foto: John T. Pedersen / Dgbladet
SKUFFET: Leder av tankesmia Agenda Marte Gerhardsen mener det er synd at Ap ikke benytter anledningen til å innføre skatt på arv og eiendom for å motvirke økende forskjeller i samfunnet. Foto: John T. Pedersen / Dgbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Økende ulikhet er en av vår tids store utfordringer. Skattesystemet er ett av virkemidlene for å motvirke økende forskjeller. Det er uheldig at Arbeiderpartiet i sitt alternativ til skattereform har valgt å se bort i fra både skatt på arv og eiendom,  leder av tankesmia Agenda, Marte Gerhardsen, til Dagbladet.
 
Hun sier det er bred enighet blant fagfolk om at dette er smarte skatteobjekter, i dag, men spesielt i framtida.

Piketty i Norge Tankesmia Agenda hadde i fjor besøk av den verdenskjente økonomen franske Thomas Piketty, som har satt den dramatisk økende ulikheten på den politiske i dagsorden. Jonas Gahr Støre var på plass.

- Piketty er blant dem som har pekt på at arv er en stadig viktigere driver for ulikhet, og han understreker at dette er et problem også i Norge. Norge er et av få land i OECD som ikke har noen form for skatt på arv. I Storbritannia er den opp mot 40 prosent mens den i Frankrike er opp mot 45 prosent. Det er Erna Solberg og Silvio Berlusconi som har fjernet arveavgiften, sier Gerhardsen.

- Piketty får selskap av de aller fleste økonomer i at det er fornuftig å skatte arv. Et viktig argument er å hindre at foreldres inntekt og formue blir helt avgjørende for hva slags liv man får, det strider imot prinsippet om at alle skal ha like muligheter, sier Gerhardsen.

Svakhet Hun mener en annen svakhet ved Arbeiderpartiets forslag er at de har unnlatt å følge Scheel-utvalgets forslag om skatt på eiendom. Et samlet fagmiljø mener eiendom er et viktig skatteobjekt for å sikre at de som har mest bidrar mest.
 
- Det er gode grunner til det. Eiendom kan ikke flyttes til skatteparadis, som Cayman Islands, slik finanskapital kan, sier Gerhardsen.
 
For Norge er det også flere andre grunner til at eiendom bør beskattes mer enn i dag, mener lederen for tankesmia på venstresida.

- Å eie bolig og eiendom er uvanlig lukrativt i Norge i dag. Det gir høy avkastning, lite risiko og er tilnærmet skattefritt. Dette gjør at norske investorer lar være å investere i næringsvirksomhet som gir arbeidsplasser, og heller setter pengene i eiendom. Det er ikke bra for økonomien. Å øke skatt på eiendom er en effektiv måte å stimulere flere til å investere i næringsvirksomhet, sier Gerhardsen.

- Eiendomsskatt har dessuten minst vridningseffekt: Det blir ikke mindre eiendom, selv om den beskattes. Fordelaktig beskatning av bolig gir dessuten et hett boligmarked med svært høye priser som kan føre til en boligboble.

DROPPET PIKETTY: Da den verdensberømte franske økonomien Thomas Piketty besøkte Oslo i fjor høst, var Ap-leder Jonas Gahr Støre en av tilhørerne. Men når Ap legger fram sin nye skattemodell, følger de ikke rådet fra Piketty om å innføre skatt på arv og eiendom. Foto : Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
DROPPET PIKETTY: Da den verdensberømte franske økonomien Thomas Piketty besøkte Oslo i fjor høst, var Ap-leder Jonas Gahr Støre en av tilhørerne. Men når Ap legger fram sin nye skattemodell, følger de ikke rådet fra Piketty om å innføre skatt på arv og eiendom. Foto : Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!