- Synd han ikke fikk sin dom

- Milosevic prøvde å drepe meg flere ganger, sier Serbias utenriksminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Milosevics død er toppnyhet verden over i dag. Den krigsforbryter- og folkemordtiltalte ekspresidenten døde før dommen falt i FNs krigsforbryterdomstol i Haag.

Reaksjonene på dødsfallet er sterke.

- Han ville drepe meg

Serbias utenriksminister Vuk Draskovic sier det er personlig vanskelig for ham å kommentere Milosevoc sitt dødsfall.

- Han ga ordre om å drepe mange av mine venner og familiemedlemmer, sa han ifølge det svenske nyhetsbyrået TT under et møte mellom EUs og Balkans utenriksministre i Salzburg i Østerrike i dag.

- Han sto også bak drapsforsøk på meg. Det er beklagelig at han ikke får sin dom i retten, sa en beveget Draskovic.

- Rettferdigheten snytt

- Det er synd at rettferdigheten på en måte har blitt snytt. Han var det første statsoverhodet som ble stilt for retten, han har fått en rettferdig rettssak, og den har tatt veldig lang tid, sier David Owen, tidligere FN-utsending til Balkan.

DØDE FØR DOMMEN: FN-rettssaken mot Milosevic begynte etter fire år å nærme seg slutten. Så døde Milosevic. Foto: SCANPIX
DØDE FØR DOMMEN: FN-rettssaken mot Milosevic begynte etter fire år å nærme seg slutten. Så døde Milosevic. Foto: SCANPIX Vis mer

- Jeg tror folk overalt, men spesielt i det tidligere Jugoslavia og i Bosnia ønsket å se denne dommen. De vil nå føle seg snytt og det er tragisk at retten ikke har fått mulighet til å gi en dom det hadde vært viktig å få høre.

Kroatias president Stepjan Mesic er enig.

- Det er synd Milosevis ikke levde lenge nok til at rettssaken kunne avsluttes og han kunne få sin fortjente dom.

Lysere framtid

EUs utenriksminister Javier Solana sier «det alltid er trist når et menneske dør».

- Men jeg håper denne hendelsen, Milosevic sin død, vil hjelpe Serbia å se framover.

Frankrikes utenriksminister Phillippe Douste-Blazy omtaler Milosevic som den viktigste hovedaktøren i krigene på Balkan i slutten av forrige århundre.

- Jeg vil gjerne skjenke en tanke til alle de som led så mye, titusener av menn, kvinner og barn, på grunn av etnisk rensing, Milosevic planla og organiserte.

- Tap for Serbia

Det serbiske sosialistpartiet beklager dødsfallet til sin tidligere leder.

- Det er et stort tap for Serbia og sosialistpartiet. Han ble systematisk drept av Haag og til slutt døde han, sier talsmann  Ivica Dacic.