Syndebukk for upopulære KFOR-soldater

Misnøyen med KFOR-soldatenes oppførsel i Makedonia, kan ha gjort den norske kapteinen som er fengslet i landet, til syndebukk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fengslingen av nordmannen som lørdag morgen kolliderte med statsråd Radovan Stojkovskij, slik at ministeren, kona hans, datteren deres og sjåføren døde, kan skyldes et ønske om å statuere et eksempel, sier kilder som vil være anonyme, i den makedonske hovedstaden.

De aller fleste makedonere støttet serberne i krigen mot NATO, og påstander om dårlig oppførsel i Makedonia gjør ikke saken enklere for KFOR. Flere trafikkulykker, episoder med fyll og soldater som går rundt i hovedstaden Skopje med automatvåpen over skulderen og oppfører seg brautende, har gjort styrken upopulær.

Immunitet

NATO, KFOR og Norge benekter at Makedonia har myndighet over KFOR-soldatene, og krever at saken må undersøkes av norske myndigheter. Et norsk team med etterforskere kom til Makedonia i går kveld og begynner sitt arbeid i dag.

KFOR hevder den fengslede kapteinen har immunitet ifølge en avtale mellom KFOR og den makedonske regjeringen, fordi han var på tjenesteoppdrag da ulykken skjedde.

- Makedonske myndigheter påstår at nordmannen ikke var på tjenesteoppdrag, fordi han var på vei til feil sted, sier nestkommanderende for den norske KFOR-styrken, oberstløytnant Tor Aarnseth, til Dagbladet.

Ifølge Aarnseth anser makedonske myndigheter ulykken for ferdig etterforsket, men han vet ikke hvilken konklusjon de er kommet fram til eller hvordan de vil håndtere saken videre.

Aarnseth forteller at kapteinen tar det hele svært tungt, men det står etter forholdene godt til med 27-åringen, som sitter fengslet i hovedstaden Skopje.

Vekker oppsikt

Helt fra starten av Kosovo-krisen har forholdet mellom de vestlige soldatene og de serbiskvennlige makedonerne vært anstrengt. Tidligere i år angrep makedonere vestlige observatører med steiner og stokker.

Den makedonske statsrådens brutale død har vakt oppsikt i makedonsk presse, og det er blant annet framkommet påstander om at ambulansen med den norske kapteinen forsøkte å stikke av. Dette tilbakevises av KFOR.

Reaksjonene fra vanlige folk er sterke. I intervjuer med TV-stasjonen Kanal 5 uttaler en av de spurte at NATO opptrer som godseiere i et fremmed land. En annen hevder at NATO gjør som de vil, melder NTB.

En framtredende politiker fra den døde ministerens parti, sier nordmennenes kjøring er «vandalisme av folk som ikke adlyder regler og likevel prøver å lære oss hvordan man bygger en demokratisk stat».