- Syndebukken må renvaskes

Dansken (37) var den perfekte syndebukken da Oslo-politiet ikke fant andre som kunne ha satt fyr på «Scandinavian Star». Nå arbeides det for å reinvaske mannen, som var dømt for ildspåsettelse i en annen sak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GRENÅ (Dagbladet): Dansken ble funnet død i sin lugar etter katastrofebrannen. Enken ser fram til den dagen hans navn kan reinvaskes, og ikke lenger knyttes til «Scandinavian Star»-brannen.

- Først da får han hvile i sin grav. Jeg skulle ønske at han fikk ligge i fred for stadige anklager om å ha vært den som var skyld i at 158 andre mennesker døde i ferjebrannen, sier enken.

- Når brannen blir oppklart, vil jeg få fred og kan komme videre i mitt liv, sier hun.

Trekkes i tvil

Harald Stabell, advokat for støtteforeningen for de «Scandinavian Star»-pårørende og overlevende, mener 37-åringen er uskyldig stemplet som ansvarlig for brannen, og den danske riksadvokaten legger mye prestisje og arbeid i vurderingene av om det er grunnlag for å gjenoppta etterforskningen. Problemstillingen hadde vært uaktuell for danskene dersom Oslo-politiets konklusjoner hadde vært så sikre som ekspolitimester Willy Haugli påstår.

I et konfidensielt politinotat Dagbladet har hatt tilgang til, konkluderte Oslo-politiet i 1991 sin etterforskning slik:

«Etterforskningen viser at det er stor grad av sannsynlighet for at NN forsettlig anstiftet to branner om bord på {lsquo}Scandinavian Star' natt til lørdag 7.4.90 mellom 01.52 og 02.20.»

Det samme notatet avslører at mistanken mot mannen var så svak at man først to måneder etter brannen valgte å fokusere på denne delen av etterforskningen, og videre at etterforskningen skjedde så seint at noen vitner hadde problemer med å huske tidspunkter nøyaktig.

Syndebukk

- Min eksmann (paret var separert, red.anm.) ble utpekt som syndebukk. Det passet perfekt for de norske politimyndighetene at det hadde vært en mann om bord som tidligere var dømt for ildspåsettelse. Dessuten var han død og kunne ikke forsvare seg, sier kvinnen bittert.

- Det blir like galt som at en som tidligere har stjålet blir utpekt som den skyldige hvis han er i nærheten av et sted der det skjer et nytt tyveri, sier hun.

- Jeg har aldri blitt forelagt et eneste håndfast bevis for at han er den skyldige. Tvert imot ble jeg overkjørt av norske etterforskere som nesten fikk meg til å tro at det var han som hadde satt fyr på ferja, sier hun.

Kvinnen har i 13 år levd med rykter og nagende uvisshet, noe som har gitt henne store psykiske problemer. Hun forteller om ekle episoder der avisartikler og lapper med beskyldninger er blitt stukket inn i dørsprekken i hennes hjem. Hun føler at naboene ser skjevt på henne fordi eksmannens ble utpekt som den sannsynlige gjerningsmannen.

- Synd på familiene

Hun lengter til den dagen sannheten eventuelt blir kjent.

- Jeg har levd med denne saken som alle de andre pårørende - de som mistet en eller flere av sine aller kjæreste i brannen. Det er en helt vanvittig tanke hvis den eller de som er skyldige, fortsatt er i live. Jeg vet at det fortsatt er mange personer som var om bord, som politiet ikke har hatt full kontroll over. De skyldige må i så fall ha det helt forferdelig - med tankene på alle lidelser de har påført så mange uskyldige mennesker. Jeg synes oppriktig synd på deres familier dersom saken blir løst. Da vil de trenge trøst, slik jeg selv har hatt behov for.

- Hvis brannen blir oppklart, tror jeg at jeg selv kan løfte hodet og leve et liv med mer fred og ro, sier kvinnen.

«SCANDINAVIAN STAR»: 7. april 1990 brøt det ut brann ombord i «Scandinavian Star» som befant seg i Skagerrak. 159 av 482 passasjerer omkommer.
UTPEKT SOM MASSEMORDER: Dette gamle passfotoet viser den danske 37-åringen som Oslo-politiet utpekte som pyroman og massemorder etter brannen om bord i «Scandinavian Star».
UKJENTES GRAV: Her på den ukjentes gravsted på kirkegården i den danske byen Grenå ligger 37-åringen begravet. Hans enke minnes ham når hun stadig besøker hans hvilested og legger ned blomster.