Syndeflod i Kaukasus

Innbyggerne i Kaukasus er blitt rammet av oversvømmelse og hagl så stort som epler. Nå kommer epidemiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En knapp uke etter de kraftige regnskurene nord for Kaukasus er vannstanden fortsatt høy i de utsatte områdene.

Onsdag kveld opplevde Kabardino-Balkaria en kraftig haglskur. Isklumper store som epler som slo hull i tak og vindusruter i hovedstaden Naltjik og distriktene rundt.

Likevel var det en lettelse for befolkningen at nedbøren denne gangen kom i fast og ikke flytende form.

Skadene av oversvømmelser og flom i de ni russiske regionene og delrepublikkene mellom Svartehavet og Kaspihavet, er foreløpig beregnet til over fem milliarder kroner - minst.

Til nå er det bekreftet at 77 mennesker er omkommet, og tallet stiger.

Infeksjoner

Mange husdyr er omkommet, og myndighetene frykter at kadavrene som ligger og råtner i nærheten av vassdrag og drikkevannskilder, kan spre sykdommer. Faren for infeksjoner og epidemier er til stede.

Dessuten var det flere steder gravd ned miltbrannsmittede dyrekadavre før flommen kom. - Miltbrannsporene kan overleve i jorda i lang tid. Hvis de er blitt skylt ut, kan de utgjøre en alvorlig trussel, sier Russlands helseminister Gennadij Onisjtsjenko til TV-stasjonen NTV.

Myndighetene har oppfordret folk til å koke alt drikkevann eller drikke flaskevann. Rundt 360.000 mennesker er uten drikkevann på grunn av flommen.

Kritikk

President Vladimir Putin har kritisert lokale myndigheter for ikke å være godt nok forberedt på katastrofen.

- Såpass store skader burde ha vært unngått, for man hadde tilgjengelig informasjon om hva slags vær som var i vente. De lokale myndighetene burde ha vært mer effektive, sa Putin til TV-kanalen ORT onsdag. Samtidig roste han redningsmannskapene for «dynamisk» innsats.

(NTB)