Syndere i sommersol

Straks Stortinget tok sommerferie, startet partiene en ny budrunde. Men ingen våger å henge prislapp på sine løfter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SESONGEN STARTET tidlig i år. Før i tida ventet politikerne til det sto igjen en måneds tid til valget med å klaske løfter i bordet. Så kunne hjertesakene holdes varme helt fram til den store dagen, og motstanderne fikk små muligheter til korrigerende motstøt. Den sure svie kom først etter valget i form av prislapp og brutte løfter. Etter oppskriften skal partiene legge inn sine utspill i oppgjøret om langtidsprogrammet og revidert budsjett på vårparten og få det belyst i full offentlighet i Stortinget. Det skjedde med den berømmelige tusenlappen til minstepensjonistene for fire år siden.

MEN I ÅR HAR mønsteret endret seg. Ikke før var Stortinget sendt på ferie før partiene startet en ny budrunde. Valgkampen blir jo så kort i år, for vi må trekke fra ei Mette-Marit-uke. Dessuten synes døra til regjeringsbygningen å være åpen for de fleste partiene etter dette valget. Derfor ble fristelsen til å starte løftedansen allerede nå for stor.

DET ER FÅFENGT Å holde oversikt over løfter og prislapper i ei slik politisk utsalgstid. Vi vet bare at dette er dyrt, ja - det vil sprenge enhver forsvarlig økonomisk ramme. Høyres skatteopplegg er forsåvidt velkjent, selv om det strides om dimensjonene. Så må det også sies at Høyre har lagt fram ei kuttliste for statens utgifter, slik at det skal bli en slags balanse i regnskapet. Partiets problem er at det ikke monner i forhold til skatte- og avgiftsløftene. Dagbladet har tidligere anbefalt Jan Petersen å ta med seg en enkel lommekalkulator til hytta si på Hvaler. Det rådet står ved lag, selv om det kan forstyrre en velfortjent ferie.

DET SÅ LENGE UT til at Arbeiderpartiet skulle holde fast ved rollen som det ansvarlige regjeringspartiet i år og overlate overbudene til andre. Men så har noe skjedd den aller siste tida som ødelegger dette inntrykket. Muligens må de elendige meningsmålingene ta skylda. Men i løpet av få dager har Arbeiderpartiet kastet seg ut på samme galeien som de andre. Dermed mister også partiet det som kunne blitt et godt kort i valgkampen.

Nå vil Arbeiderpartiet bygge gassledninger til norske hjem for minst 20 milliarder kroner. Skolebygninger skal opprustes for et like stort beløp, og det skal brukes ti milliarder til nye energiformer. Og så slår Karita til med sitt prisras i barnehagene. Fornuftig nok antyder hun ingen pris for skattebetalerne. Men den blir ikke snau.

ALT DETTE ER gode formål. Problemet er at pakka kommer på toppen av Arbeiderpartiets program for neste periode, slik det er nedfelt i langtidsprogrammet. Og det er heller ikke gratis, for å si det mildt. Det er også greit å minne om at utgiftene til trygder og pensjoner automatisk øker statens utgifter med flere milliarder hvert år. De ekstra fire milliardene som Schjøtt-Pedersen vil hente fra oljekrukka, vil ikke monne, selv om vi regner med veksten i økonomien.

Og da har regjeringen valget mellom å bryte løfter og øke skattene ytterligere. Kanskje vil velgerne ta fra partiet den plagen et slikt valg vil innebære. Det ser slik ut i dag.

MEN DET FINNES en annen vei ut av partienes budrunder. Regninga kan veltes over på landets låntakere i form av høyere renter. Men det hører vi lite om. I stedet later politikerne som om de er fritatt for renteansvar og har overlatt hele greia til Svein Gjedrem i Norges Bank. Han skal styre renta etter inflasjonen. Men prisene skyter i været hvis politikerne pøser ut for mye penger til offentlig eller privat forbruk.

Vi har allerede høye renter. Men politikerne viker unna debatten om hvordan de kan få rentene ned. For da måtte politikerne legge løftene sine i en skuff, og hva skal de da finne på i valgkampen? Dette er jo selve marerittet i norsk politikk. Oljeinntektene har skånet politikerne fra å ta upopulære avgjørelser i tre tiår.

Enn om et parti fant på å gå inn for lavere rente og la fram ei liste over hvor partiet ville kutte i utgiftene for å få dette til? Men kom ikke med lavere skatter og avgifter i samme slengen, slik Høyre gjør. Det vil jo ikke hjelpe på renta.