Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syndige aksjer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Våre oljepenger er nå investert i bl.a. sprit, spill og tobakk, og er det bra? For dette må jo være i strid med den sittende regjerings grunnholdning. Nå viser det seg at det går litt i gevinst og litt i tap med disse investeringene. Særlig har det gått dårlig med aksjene i tobakksgiganten Philip Morris. Siden nyttår har de gått ned i verdi med 32 prosent, ifølge Finansavisen. Derimot går det bedre med alkoholinvesteringene, der verdistigningen i ett selskap er på hele 44 prosent siden nyttår. Og investeringen i spill i Las Vegas er så gullkantet at det nesten er mer lønnsomt enn den oljen som har skapt fondet.
  • Men strider ikke det mot de idealene som mange ville skulle ligge til grunn for fondets investeringer? Eller er verden nå så komplisert at det er umulig å unngå produkter som setter oss på verdimessig prøve hvis vi samtidig vil ha god og sikker avkastning? Saken skal nå vurderes i regjeringen. Moral er sannelig et vanskelig investeringsobjekt.