- Synes de ikke at livet jeg levde var mer verdt enn det?

Sven-Erik mistet beinet etter arbeidsulykke. Nå kjemper han for erstatningen. NB: Sterke bilder i videoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Du er jo bare leggamputert, sier de. Men jeg veit ikke helt om de vet hva det innebærer, sier Sven-Erik Blidberg.

Dagbladet.no fortalte i går historien om da han ble påkjørt av en truck på jobben på linjegodsterminalen i Oslo, og til slutt måtte amputere beinet. Du kan lese historien her, eller se Sven-Erik fortelle om det som skjedde i videospilleren øverst til høyre i denne saken.

Sven-Erik måtte slutte i jobben etter at beinet ble amputert, og han sliter også med å få gjort ting han tidligere tok for gitt.

Prøvde å forlenge beinet

Etter ulykka fikk han utbetalt 500 000 kroner av Gjensidige. Mye av det gikk til å kjøpe en ny bil, tilpasset hans nye livsituasjon. I tillegg er han blitt tilkjent 260 000 kroner av norsk pasientskade-erstatning (NPE), utover de 500 000 kr han har fått det av Gjensidige.

Før Sven-Erik amputerte beinet, forsøkte nemlig legene på Ahus å forlenge beinet hans blant annet ved hjelp av skruer. Men operasjonen var mislykket, og den bidro til at beinet ble så dårlig at Sven-Erik til slutt valgte å amputere det.

De 260 000 kronene skal dekke tapt inntekt og ekstrautgifter som ikke er dekket av NAV fram til han blir 75 år.

- Det blir 2666 kroner per år, sier Blidberg.

KJEMPER FOR ERSTATNING: Sven-Erik Blidberg. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
KJEMPER FOR ERSTATNING: Sven-Erik Blidberg. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

Friluftsmenneske

Sven-Erik har anket avgjørelsen fra NPE.

- Jeg veit ikke hva jeg skal kalle det tilbudet en gang. Synes de ikke at livet jeg levde var mer verdt enn det? sier han.

Sven-Erik, som er svensk, gikk flere ganger Vasaloppet før han måtte amputere. Han er også et friluftsmenneske som har drevet aktivt med jakt og fiske. Det er mye vanskeligere nå.

- Før dro jeg ut i skogen hele tida. Nå får jeg så vondt i stumpen etter 10-15 minutter med protesen at det blir vanskelig, sier han.

- Vet de hva det betyr?

Sven-Erik tror det kan tale til hans ulempe at han kan gå tilnærmet normalt over korte distanser.

- Da ser det ut som om jeg ikke har noen problemer. Men jeg lurer på om de egentlig vet hva det innebærer å være leggamputert, sier han.

- Synes de ikke at livet jeg levde var mer verdt enn det?

- Det er mye som er blitt forandret etter ulykka. Immunforsvaret er for eksempel svekket, og selvbildet har for eksempel fått seg en trøkk, sier han.

51-åringen venter nå på en avgjørelse.

- Det tar også litt på psyken å gå og vente på en slik avgjørelse, at jeg ikke veit hva de skal gjøre, sier han.

Dagbladet.no kontaktet for øvrig Blidberg om denne saken etter at han hadde holdt et foredrag for Arbeidstilsynet.

Gjør ny vurdering

NPE behandler nå Blidbergs sak på nytt.

- Vi sendte ut et erstatningstilbud som bygget på de opplysningene vi hadde. Vi fikk da et svar med noen innvendinger til det, og vi foretar nå en vurdering av om det er grunnlag for å endre det opprinnelige tilbudet og vi har innhentet mer informasjon, sier Lars Kjønniksen, seksjonssjef i NPE, til Dagbladet.no.

Han understreker at Blidberg i utgangspunktet fikk en erstatning på 760 000 kroner fra NPE.

- NPE og forsikringsselskapet er ansvarlig for hver sin del. En skal få dekket de tap og utgifter som en er påført, og en får ikke dekket samme tap to ganger, sier han.

- Må kjempe

Blidberg er heller ikke imponert over møtet med NAV.

- De skal hjelpe deg og gi deg bistanden du trenger både økonomisk og praktisk. Men du må ha pågangsmot, styrke og ressurser for å få det du har rett til.

- Du må være som en vaktbikkje overfor saksbehandlere og institusjoner så ting blir gjort, hvis ikke tar det lang tid før det skjer noe i det hele tatt, sier Blidberg, som har fått hjelp og støtte av Momentum, som er en ideell forening for protesebrukere.

BLE PÅKJØRT: Sven-Erik har snakket med truckføreren som kjørte på ham to ganger etter ulykka. - Jeg tror han var redd for at jeg skulle være sint på ham. Men det var jeg ikke, og det har jeg aldri vært, sier han.