Hans Gaarder døde med corona

- Synes det er trist

Konspirasjonsteoretiker Hans Gaarder (60) døde med corona. Skeptiker uttrykker respekt.

FRONTFIGUR: Hans Gaarder (60) har frontet en rekke kontroversielle aksjoner. Her fra Oslo i 2014, under en demonstrasjon i regi av «Oslo Chemtrails», som hevder befolkningen blir manipulert av kondensstripene man ser etter fly. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRONTFIGUR: Hans Gaarder (60) har frontet en rekke kontroversielle aksjoner. Her fra Oslo i 2014, under en demonstrasjon i regi av «Oslo Chemtrails», som hevder befolkningen blir manipulert av kondensstripene man ser etter fly. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg likte ham egentlig, og synes det er trist. Gaarder var hel ved; han hadde ikke noen økonomisk baktanke ved virksomheten, men ville at flest mulig skulle høre budskapet, sier forfatter og skeptiker John Færseth til Dagbladet.

Avviser corona

Færseth har skrevet flere bøker om konspirasjonsteorier, og har derfor naturlig kommet i kontakt med Hans Gaarder (60). Gaarder har i en årrekke vært en av Norges mest profilerte konspirasjonsteoretikere, gjennom blant annet nettstedet Nyhetsspeilet, foredrag og sosiale medier.

- HEL VED: Forfatter og skeptiker John Færseth gir Gaarder attesten «hel ved», selv om de to sto svært langt fra hverandre på idéplanet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
- HEL VED: Forfatter og skeptiker John Færseth gir Gaarder attesten «hel ved», selv om de to sto svært langt fra hverandre på idéplanet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Nyhetsspeilet bekrefter fredag selv at Gaarder er personen som Gran kommune på Hadeland opplyser døde med covid-19 tirsdag. Men nettstedet avviser at coronaviruset er dødsårsaken.

«Hans siste ettermæle er en falsk nyhet», konstaterer nettstedet - hvor Gaarder selv har publisert en rekke artikler hvor han avviser så vel coronapandemien som vaksinering.

Ifølge Gran kommune hadde den avdøde covid-19-symptomer i én til to uker uten å oppsøke helsehjelp. Dette setter de i sammenheng med et smitteutbrudd i nabokommunen Jevnaker, ettersom Gaarder skal ha hatt ett eller to arrangementer på låven sin i palmehelga.

Vil anmelde

Nå sliter myndighetene med smittesporingen, ettersom folk fra miljøet ikke vil samarbeide med dem.

- Det er en kjedelig situasjon, konstaterer kommuneoverlege Are Løken overfor Dagbladet fredag ettermiddag.

Han opplyser at kommunen over helga vil anmelde arrangementet, som etter foreliggende opplysninger å dømme var brudd på de regionale smittevernreglene.

Dagbladet får opplyst at miljøet rundt Gaarder og Nyhetsspeilet gjennomgående er svært negative til vaksiner generelt. Deler av miljøet anerkjenner coronavirusets eksistens, men er svært fiendtlig innstilt til myndighetenes nedstenging.

OPPGITT: Kommuneoverlege i Gran, Are Løken, er oppgitt over at folk i miljøet rundt Gaarder ikke vil samarbeide om smittesporing etter låvearrangementet i palmehelga. Foto: Kine Vik-Erstad / Gran kommune
OPPGITT: Kommuneoverlege i Gran, Are Løken, er oppgitt over at folk i miljøet rundt Gaarder ikke vil samarbeide om smittesporing etter låvearrangementet i palmehelga. Foto: Kine Vik-Erstad / Gran kommune Vis mer

22. juli-konspirasjoner

Nyhetsspeilet - hvor Gaarder altså var en av frontskikkelsene - har i en årrekke publisert artikler om velkjente konspirasjonsteorier som chemtrails (manipulasjon av befolkningen gjennom kondensstripene etter fly), samarbeid mellom myndigheter og romvesener, og påstander om hvem som «virkelig» sto bak 22. juli-terroren.

Dagbladet har jevnlig mottatt en mengde e-poster fra Gaarder i over et tiår, med invitasjoner til foredrag, eller andre innspill. I den siste, datert 22. februar, argumenterer han sterkt mot vaksinering og hevder at over 100 har dødd av coronavaksine i Norge.

60-åringen har i åras løp også flere ganger opptrådt på NRK, blant annet Dagsrevyen og «Trygdekontoret», hvor han i 2012 hevdet at Lady Gaga er styrt av den angivelige hemmelige organiasjonen Illuminati.

SMITTEVERN: Flere tusen personer samlet seg lørdag 3. april i Stuttgart for å demonstrere mot tyske coronatiltak. Politiet sier de fleste ikke fulgte smittevernreglene. Video: Twitter/@G_P_L_M. Foto: Reuters / NTB Vis mer

NRK måtte etter sterke reaksjoner beklage at Gaarder var invitert til et fagpanel i radioprogrammet «Her og nå» i 2014, under tittelen «uavhengig forsker og vaksinemotstander».

- Ganske sympatisk

På tross av at de sto svært langt fra hverandre idémessig, sitter altså skeptiker og forfatter John Færseth igjen med et respektfullt bilde av Gaarder, og har publisert nekrologen «Min favorittkonspirasjonsteoretiker?».

- Jeg møtte ham flere ganger. Han var en ganske sympatisk fyr med veldig spinnville ideer, sier han til Dagbladet.

Han minner likevel om Nyhetsspeilets mest ekstreme ytringer.

- For det første slapp de til svært grove antisemittiske artikler, samt artikler som trakasserte navngitte personer. Men Gaarder sto ikke bak disse, understreker forfatteren.

- Hva tenker du nå etter det som har kommet fram om arrangementet?

- Gaarder trodde ikke på coronaviruset, og arrangementet hans virket som et senter for villsmitte; det er flere som kan bli syke og dø. Det viser hva som skjer når man ikke tror på vitenskap.

- Vil hedre individet

Nyhetsspeilet-bidragsyter Kjetil Andreas Dreyer var tidlig ute på sosiale medier og omtalte dødsfallet, men valgte seinere å slette innlegget; han opplyser at det ble gjort av hensyn til Gaarders pårørende.

- Jeg vil kondolere til familien og ønske dem alt godt og ei fredfull tid. Jeg ønsker at hans navn ikke besudles i media og svertes på noe vis - uavhengig av hva han har stått for i sitt liv. Jeg vil hedre individet, som har levd sitt liv, sier Dreyer til Dagbladet.

John Færseth har tidligere hatt engasjement i Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer