Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Synes det er vanskelig å forstå at Baksaas ikke visste

Mange visste, men toppsjef Baksaas visste ingen ting.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I toppen av Telenor, og blant de Telenor-oppnevnte styremedlemmene i Vimpelcom, var det flere som viste om korrupsjonsmisstanken. Men denne informasjonen brukte i følge granskerne i Deloitte to og et halvt år på å nå fram til toppsjef Jon Fredrik Baksaas.

- Jeg synes det er trist. Og vanskelig å forstå, sier styreleder Gunn Wærsted om at Baksaas ikke visste.

I går la Deloitte fram sin rapport etter å blant annet ha gjennomgått 320 000 dokumenter om saken.

Korrupt I september og oktober 2011 varslet en Telenor-ansatt som var utlånt til Vimpelcom om at han var alvorlig bekymret for at det samarbeidet Vimpelcom hadde med selskapet Takilant var korrupt. Denne ansatte står på mange måter igjen som helten som varslet i flere retninger. Men varslene hans nådde aldri helt fram til toppsjef Baksaas.

For denne varsleren hadde helt rett. I februar gikk Vimpelcom med på et forlik med amerikanske og nederlandske påtalemyndigheter der de innrømmet å ha betalt nær én milliard kroner (114,5 millioner dollar) i korrupte betalinger til Takilant, selskapet som den usbekiske presidentdatteren Gulnara Karimova kontrollerer.

Varslet Telenor 30 september 2011 sendte varsleren den første e-posten. Han skrev til finansdirektør Richard Olav Aa at han trodde samarbeidet med Takilant var korrupt og at han ikke var beroliget av hvordan Vimpelcom-ledelsen hadde respondert på hans bekymringer. Aa tok saken videre til juridisk direktør Pål Wien Espen, som hadde ansvaret for å passe på at Telenor fulgte lover og retningslinjer.

Dermed var to av Baksaas`aller nærmeste medarbeidere informert om korrupsjonsfrykten.

Både Aa og varsleren har sagt til granskerne at de diskuterte å varsle Baksaas, men de forteller at Espen sa at dette ikke var riktig vei å gå. I stedet ba Espen om at varsleren tok saken opp med de Telenor-utpekte styremedlemmene i Vimpelcom, og det gjorde varsleren 4. oktober 2011. I følge rapporten avviser Espen at han sa at korrupsjonen ikke burde bli tatt opp med Baksaas.

Varslet Vimpelcom Baksaas var styremedlem i Vimpelcom, men hadde et opphold i styrevervet fra 28. juni til 5. desember 2011. Det var akkurat i løpet av disse fem månedene at korrupsjonsvarselet ble behandlet.

Varslerens brev gikk til de tre Telenor-oppnevnte styremedlemmene Ole Bjørn Sjulstad, Kjell Morten Johnsen og Jan-Edvard Thygesen 4. oktober 2011.

TRIST: Styreleder Gunn Wærsted.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRIST: Styreleder Gunn Wærsted. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Disse tre er noen av Baksaas´nærmeste medarbeidere og de har innehatt en rekke toppstillinger i Telenor. To av de tre sier de ikke tok saken opp med Baksaas og én av dem sier til granskerne at han ikke husker om han snakket med Baksaas om det eller ei.

Baksaas forteller til granskerne at han først fikk høre om korrupsjonsvarslingen i mars 2014.

Av de tre styremedlemmene er det nå bare Skjulstad som jobber i Telenor.

- Jeg er enig i Deloittes vurdering om at god styreskikk hadde vært at Skjulstad hadde informert Baksaas om varlingssaken da Baksaas også ble styremedlem. Men det er likevel ikke grunnlag for annen kritikk enn en samtale med Sjulstad om det, sier Telenor-direktør Sigve Brekke til Dagbladet.

Han sier at Skjulstad har tatt lærdom av saken.

- Kjernen er at Baksaas ikke ble varslet av Telenor. Ikke da han kom inn i styret i Vimpelcom. Der er jeg kritisk. Både Espen og Aa burde ha gått til Baksaas med den informasjonen, sier Brekke.

SLUTTET: Finansdirektør Richard Olav Aa sluttet i Telenor i går. Her er han sammen med konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) under presentasjonen av resultatet 3. kvartal 2015 for Telenor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SLUTTET: Finansdirektør Richard Olav Aa sluttet i Telenor i går. Her er han sammen med konsernsjef Sigve Brekke (t.h.) under presentasjonen av resultatet 3. kvartal 2015 for Telenor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Både finansdirektør Aa og juridisk direktør Espen sluttet i Telenor i går, etter å ha vært suspendert siden november.

- Det er ikke noe i Vimpelcom-rapporten som skulle tilsi at han slutter. Han slutter ikke på grunn av denne saken, sier Aas pressetalsmann Hans Geelmuyden.

Espen har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

Det har heller ikke Baksaas gjort, ut over å lommeringe Dagbladet mens han diskuterte mediestrategi med rådgivere.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart