LIKE GOD?: Bernt Nilsen fra Kirkenes stiller spørsmål ved om ikke Finnmarks svar på «Trollpikken» er vel så bra som Egersunds. Foto: Bernt Nilsen
LIKE GOD?: Bernt Nilsen fra Kirkenes stiller spørsmål ved om ikke Finnmarks svar på «Trollpikken» er vel så bra som Egersunds. Foto: Bernt NilsenVis mer

«Trollpikken» i Egersund:

Synes du det var trist med «Trollpikken»? Da har Finnmark noe mer å by på. - Den i sør så litt slapp ut

Bernt Nilsen mener Kirkenes' svar på «Trollpikken» har større potensiale. - Når den som var så slapp i fisken klarte det, så burde denne klare det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bernt Nilsen fra Kirkenes synes det er synd at noen har ødelagt «Trollpikken». Han kommer derfor med en alternativ turistattraksjon som kanskje er vel så god, mener han.

På en øy utenfor Kirkenes, Reinøya i Bøkfjorden, finnes det nemlig en fjellformasjon som kan minne om den nå svært kjente «Trollpikken» i Egersund.

KIRKENES: Her er Kirkenes' svar på Egersunds «Trollpikken». Foto: Bernt Nilsen
KIRKENES: Her er Kirkenes' svar på Egersunds «Trollpikken». Foto: Bernt Nilsen Vis mer

- Lokalt er den omtalt og kjent som en samisk offer-stein, sier Nilsen.

Ville ha guttebarn

Historien bak offer-steinen er et kapittel for seg selv. Nilsen, som omtaler seg som en Kirkenes-patriot, forteller at historien stammer fra gamledager da det var strenge fiskerettigheter i fjorden.

- Det var kritisk for familier og det var dermed viktig å ha guttebarn i familien. Da ble det sagt at om man dro til den steinen og la offergaver, så var det større sjanse for å få et guttebarn. Det skjønner man jo når man ser på formen på steinen, forteller Nilsen.

Barnefaren gikk og la offergaver under denne steinen når de fant ut at kona var gravid.

Fundamentet under steinen er slik at det passer å legge gaver under den. Selve steinen ligger plassert slik at den ikke er synlig med en gang, man må rundt et berg.

- Når vi har gjester på besøk så pleier vi å fortelle historien om denne steinen. Så har de jo ikke sett den enda, så vi sier ingenting om formen før vi kommer helt oppunder fjellet og ser oppover mot himmelen. Så stikker den ut der i all sin prakt, forteller han, og legger til:

- Da tar de poenget ganske fort.

KNEKT: Steinen skulle lokke turistene til Egersund. Nå er den ødelagt. Video: Valentin Svelland / Foto: NTB Scanpix / Privat Vis mer

- Lov å prøve seg

Foreløpig har ikke Kirkenes' svar på «Trollpikken» blitt en stor turistattraksjon. Men Nilsen synes den har potensiale til det.

- Det kan være noe å satse på. Når den som var så slapp i fisken klarte det, så burde denne klare det, sier han lattermild.

Steinen er godt kjent blant de lokale som bruker tid ute på fjorden i ulike sammenhenger. Som Nilsen pleier også andre å ta med seg gjester ut dit.

- Det er et fast stopp å se på den når man først er der. Nå har også de som kjører krabbe-safari begynt å stoppe der, sier han.

Nilsen legger til at han foreløpig ikke har sett noen som har vært der og ofra før, men at muligheten jo er der om noen skulle være interessert.

- Jeg vet ikke om den magiske kraften fremdeles virker, men det er jo lov å prøve seg, sier han.

Trenger navn

Nilsen er usikker på hvilken størrelse steinen i Kirkenes har.

- Jeg har sett bilder av den sørpå. Det er jo farlig å begynne å diskutere størrelsen. Noen sier at størrelsen ikke har noe å si da, men det er nå hvert fall mer liv i den enn den jeg så sørpå. Den så litt slapp ut, sier han.

Steinen i Kirkenes går i dag under navnet å være en samisk offer-stein, men Nilsen tenker på om de kanskje burde hatt et bedre navn på den.

Nå oppfordrer han folk til å komme med navneforslag.

- Ordet «hestkuk» er ganske mye brukt og akseptert i Nord-Norge, så det kan jo være noe der, sier han.

Holder vakt i natt

Det var lørdag morgen en gjeng på joggetur kunne konstatere at «Trollpikken» i Egersund var blitt ødelagt.

- Jeg har nylig snakket med politiet som sier de har spor og tips i saken, sier Ketil Berntsen til Dagbladet lørdag kveld.

OVERVÅKE: Ketil Berntsen omtales som «Trollpikken»s far. I natt blir det overvåkingskamera for å følge med. Foto: Privat
OVERVÅKE: Ketil Berntsen omtales som «Trollpikken»s far. I natt blir det overvåkingskamera for å følge med. Foto: Privat Vis mer

Bentsen har blitt omtalt som «Trollpikken»s far. Det var han som først lanserte «Trollpikken» som en ny turistattraksjon. De siste ukene har han stått på for å realisere idéen om å få selfieturistene til å flokke til den fallosformede steinformasjonen i Egersund.

- Vi har startet en aksjon for å prøve å gjenreise steinen. Entreprenører skal vurdere om det er mulig, og så har vi satt i gang en innsamlingsaksjon, sier han.

Målet med innsamlingen er satt til å være 200 000 kroner, og status lørdag kveld rundt klokka ti er at de har fått inn nesten 50 000 kroner.

- Det har skapt et stort engasjement og pengene ruller inn, sier Berntsen.

Han legger til at DNB til og med satte ansatte til å jobbe overtid for å få i gang kronerullingen lørdag.

For at det ikke skal skje hærverk igjen blir det i natt montert kamera på området, slik at de kan følge med.

- Nå gjelder det å få tak i den som har gjort det, slik at det ikke skjer igjen, sier Berntsen.