- Synes ikke det er riktig å tjene penger på andres elendighet

Mathilde Moland reagerer på Kongo-teater.

REAGERER:  Mathilde Moland synes teateret burde ha tatt kontakt med familien og informert om teaterstykket om Joshua French og Tjostolv Moland. Dette bildet er tatt i 2009, da Mathilde Moland besøkte sønnen i fengselet.
Foto: Rune Edvardsen
REAGERER: Mathilde Moland synes teateret burde ha tatt kontakt med familien og informert om teaterstykket om Joshua French og Tjostolv Moland. Dette bildet er tatt i 2009, da Mathilde Moland besøkte sønnen i fengselet. Foto: Rune EdvardsenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Romsdals budstikke skrev tidligere denne uka at Teatret Vårt skal sette opp stykket «I mørkets hjerte», som tar utgangspunkt i Tjostolv Moland og Joshua French.

I dag sier Mathilde Moland til avisa at hun reagerer på at teateret ikke har tatt kontakt med familien og informert dem om planene. Hun ble først informert om teaterstykket da hun leste artikkelen.

- Jeg snakket med Tjostolv 1. januar, og han nevnte ingenting om dette da. Hadde han visst om det, tror jeg nok han hadde fortalt om det. Jeg synes ikke det er riktig at noen skal tjene penger på andres elendighet. Denne saken er en forferdelig påkjenning for oss, sier Mathilde Moland til rbnett.no.

Hun sier hun føler seg veldig usikker på hvordan oppsetningen vil bli, og sier det er forferdelig om stykket «harselerer med fangene».

- Ingen dokumentar - Jeg forstår familiens bekymring. Men det har aldri vært noe ønske å lage en dokumentar om nordmennene, og heller ikke å ta stilling til skyldspørsmålet. Jeg håper de virkelig blir positivt overrasket over det vi holder på med, sier teatersjef Thomas Bjørnager i Teatret Vårt til Dagbladet.

Han sier stykket tar utgangspunkt i Joseph Conrads «In the Heart of Darkness», som er sterkt inspirert av forfatterens erfaringer som kaptein på en elvebåt i Fristaten Kongo på slutten av 1800-tallet.

- Vi ønsker å se på de samfunnsmekanismene som trer inn i slike saker, og tematikken rundt helter og antihelter. Vi ser også paralleller til helteskikkelser i de norske eventyrene hvor ting har gått galt, sier Bjørnager.

Han understreker samtidig at det er tidlig i prosessen, og at manuset er langt fra ferdig. Premieredatoen er satt til 30. august i år, i forbindelse med Bjørnson-festivalen.

- Vi i Molde har en særlig interesse i denne saken ved at Bjørnson støttet kommisjonen da kolonien Kongo ble avviklet, sier Bjørnager.

- Følte ikke behov for å spørre om lov - Vurderte dere å ta kontakt med familien om stykket?

- I og med at det ikke har vært noe ønske å lage en dokumentaristisk teaterforestilling, så har vi ikke følt behovet for å spørre om lov. Vi har heller ikke tenkt til å trekke inn familien på noen måte, sier Bjørnager.

- Kommer dere til å ta kontakt med familien nå?

- Jeg har tidligere sagt at hvis familien fortsatt er bekymret, så vil jeg synes det er naturlig å innlede en dialog ved at de henvender seg til oss. Men jeg har ikke tenkt til å forstyrre dem eller belemre dem med dette, sier han.

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 525045611


Varnish cache server