– Synes ikke han oppnådde noe

Burmesiske aktivister mener FNs utsending var for snill mot juntaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Burmesiske aktivister kritiserer FN og spesialutsending Ibrahim Gambari i et intervju med The Times i dag. Fra skjulestedet sitt i staten Mon sør i Burma oppfordrer aktivistene det internasjonale samfunnet til å presse militærdiktaturet hardere.

Aktivistene mener at FN og spesialutsending Gambari er for snille mot juntaen i landet.

– Vi håpte på så mye, og føler at han ikke har oppnådd noe, uttaler en kvinnelig aktivist som kaller seg Khaind til The Times.

- Så for lite

De fire aktivistene hevder de var sentrale i organiseringen av en protest torsdag forrige uke, der demonstrantene ble angrepet av røykbomber og gummikuler, og den japanske fotografen Kenji Nagais ble drept. De fire, som flyktet fra Rangoon forrige lørdag, er alle medlemmer av den såkalte 1988-generasjonen, som protesterte mot juntaen for nesten 20 år siden. De retter sterk kritikk mot Gambari for at han ikke har besøkt flere steder og demonstrasjoner rundt om i landet.

– Vi har ofret mye, og mange mennesker har blitt drept. Det er ikke riktig at han (Gambari) skal komme hit og se bare det som juntaen vil at han skal se, uttaler Khaind.

Etter sitt fire dager lange besøk i Burma, orienterte spesialutsendingen Sikkerhetsrådet om situasjonen i landet i går. Tidligere denne uka uttalte FNs generalsekretær Ban Ki-Moon at besøket ikke var noen suksess, selv om han er fornøyd med at Ganbari fikk møte både opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og lederen for militærjuntaen.

– Av spesiell bekymring for FN og andre internasjonale organisasjoner er de – fortsatte og bekymringsfulle meldingene om mishandling utført av sikkerhetsstyrker og ikke-uniformerte elementer. Dette skjer spesielt om nettene under portforbudet og inkluderer raid mot private boliger, mishandling, vilkårlige pågripelser og forsvinninger, sa Gambari, ifølge NTB.

-FOR SNILLE MOT JUNTAEN: Aktivister fra den såkalte 1988-generasjonen mener FN er alt for snille med militærjuntaen. Foto: Gabriel Mistral/EPA/Scanpix
-FOR SNILLE MOT JUNTAEN: Aktivister fra den såkalte 1988-generasjonen mener FN er alt for snille med militærjuntaen. Foto: Gabriel Mistral/EPA/Scanpix Vis mer

Han la til at det finnes ubekreftede rapporter om at antall drepte i Burma er langt høyere enn det offisielle tallet på rundt ti personer.

Tror tilbud om møte er et triks

På et punkt var derimot Gambari positiv, og fortalte om høye forventninger foran det varslede møtet mellom opposisjonsleder Aung San Suu Kyi og juntaens leder, general Than Shwe. Generalen har satt flere betingelser for at et slikt møte skal finne sted, og flere har uttrykt seg skeptisk til om møtet kommer til å gjennomføres.

Aktivistene som The Times har snakket med, mener generalens tilbud om et møte bare er et forsøk på å hale ut tid.

– Hver dag kommer det nye nyheter. En dag er det en bombe i Irak, neste dag er det en flystyrt. De haler bare ut tida så folk blir mindre oppmerksomme. Hvis de vil snakke, hvorfor ikke nå?, sier Khaind.

Den såkalte 88-generasjonen, som aktivistene tilhører, var av de første som begynte å protestere mot militærjuntaen etter den plutselige økningen i mat- og drivstoffprisene. De små demonstrasjonene ble slått hardt ned på, og mesteparten av lederne deres ble arrestert.

Protestene var imidlertid starten på et opprør som fortsatte med munkene og deretter med tusenvis av vanlige burmesere.

– Vi har slåss for demokrati i 20 år nå. Kanskje det kommer nå, kanskje ikke før om 20 år. Vi vil kjempe til vi dør, eller til de er døde, er uttalelsen fra aktivistene.

Vestlige stormakter fordømmer

I går ble det klart at fire munker er på flukt fra juntaens søkelys. De fire skal ha hatt en avgjørende rolle i munkenes protester.

Flere melder om at tilstanden i landet er verre nå enn under det forrige store opprøret i 1988

Etter møtet i Sikkerhetsrådet i går, har de vestlige stormakteneutarbeidet et resolusjonsforslag som fordømmer den burmesiske militærjuntaens maktbruk, ifølge NTB.  

– Sikkerhetsrådet fordømmer regjeringen i Burma sin voldelige undertrykkelse av fredelige demonstrasjoner, inkludert maktbruk mot religiøse personer og institusjoner, heter det i resolusjonsteksten som er ført i pennen av USA, Frankrike og Storbritannia.

Resolusjonsforslaget ble sirkulert til de andre medlemmene av Sikkerhetsrådet fredag kveld

KRITISERES: FNs spesialutsending til Burma, Ibrahim Gambari, oppnådde ingen ting på å være i landet de siste dagene, mener aktivistene.
FORBILDE: En av mange plakater av opposisjonsleder Aung San Suu Kyi som er blitt brukt i demonstrasjoner. Denne plakaten er fra en demonstrasjon på Filippinene.