Minister med klar beskjed:

- Synes ikke noe om det

Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) tar klart standpunkt mot influensere som deler bilder av barna sine når de selger produkter. Hun sier det trengs flere reguleringer, men er usikker på om et forbud er veien å gå.

KLAR TALE: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) refser foreldre som deler bilder av barna sine på nett for kommersielle formål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KLAR TALE: Barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) refser foreldre som deler bilder av barna sine på nett for kommersielle formål. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

For første gang uttaler nå barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) seg om det omstridte forslaget om et forbud mot å dele bilder av egne barn.

Forslaget fra Venstre har skapt storm blant norske influensere. Partiet vil forby foreldre å dele bilder av barna sine på nett for kommersielle formål.

- Hodeløst, kalte influenser Julianne Nygård, kjent som «Pilotfrue», det. Forslaget har imidlertid fått sterk støtte fra influensere og bloggere som Kristin Gjelsvik og Mads Hansen. Forbudet har også blitt tema for Debatten på NRK.

Refser foreldre

Den ansvarlige statsråden for feltet er klar på at hun mener foreldre ikke bør publisere personopplysninger om barn, inkludert bilder, for kommersielle formål på nett.

- Det er en veldig viktig problemstilling som blir løftet opp i representantforslaget. Barn er sårbare og har ekstra krav på beskyttelse.

Når Dagbladet spør barneministeren hva hun synes om foreldre som deler bilder av barna sine på nett for å tjene penger, er svaret krystallklart.

- Jeg synes ikke noe om det, og mener at det er sunt at det kommer opp reaksjoner på det, svarer Toppe.

Forslaget om et forbud er fremmet av leder i familie- og kulturkomiteen Grunde Almeland, sammen med Venstre-kollegene Abid Raja og Ingvild Wetrhus Thorsvik.

Partileder Guri Melby fikk nylig hard kritikk for Frp etter at hun stilte seg bak et forbud. Det skjer samtidig som hun flittig deler bilder av egne barn i sosiale medier.

Åpen for forbud

Barneministeren er også tydelig på at det trengs strengere regulering for å beskytte barns personvern. Hun peker på at regjeringen allerede jobber med dette som en del av arbeidet med en ny barnelov.

- Spørsmålet er ikke om man trenger nye og forsterkede lovreguleringer av barns personvern, men hvordan disse skal innrettes, sier Toppe til Dagbladet.

Barneministeren er mer usikker på om Venstres forslag om et forbud er den rette måten å løse problemet på.

- Et forbud mot kommersiell bruk kan vere en mulighet, så jeg vil ikke avvise det. Men det kan også tenkes andre måter å regulere dette på. Barnelovutvalget har i sin rapport foreslått nye lovbestemmelser for å sikre barns vern av sitt privatliv og personvern og en plikt for foreldre å ta hensyn til barns rett til privatliv og personvern når de samtykker på vegne av barn. Departementet mitt går også igjennom forslagene frå Barnelovutvalget, sier Toppe.

- Trenger nye regler

Hun mener det finnes problemer med å innføre et rent lovforbud.

- Et forbud er selvsagt inngripende i foreldreansvaret, og foreldras rett til å samtykke på vegne av barnet. En forbudslinje må gjerne følges opp med mulige reaksjoner og straff. Det kan også virke drastisk, sier Toppe.

Barneministeren er samtidig tydelig på at dagens regelverk ikke er godt nok.

- På den andre siden er barns rett til privatliv og personvern så viktig, at jeg mener det absolutt trengs nye reguleringer. Barnets egen mening er også viktig her, og alderen på barnet. Men mitt utgangspunkt er at barn har en selvstendig rett til personvern og privatliv som ikke er godt nok sikret i dagens lover.

Venstres forslag skal nå behandles i Stortinget, der Toppe skal komme med sine innspill. Hun er foreløpig ikke sikker på hvilke anbefalinger hun vil gi.

- Jeg ønsker alt politisk fokus på dette området velkommen. Mitt departement arbeider nå med ny barnelov. Jeg tenker det er naturlig at vi ser forslagene fra Venstre i sammenheng med dette arbeidet. Det er Stortinget som skal behandle representantforslaget, og mitt departement skal opplyse saken, sammen med flere.

Mannen bak forslaget, Grunde Almeland (V), sier han skulle ønske Toppe var enda tydeligere.

- Jeg er glad for at statsråden er positiv til å se på dette, selv om hun har noen forbehold, sier komitélederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer