Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Synes ikke vestkantfolk er penere enn østkantfolk

Biologiprofessor reagerer på framstillingen i Dagsavisen og mener seg feilsitert. Dagsavisen står på sitt.

FØLER SEG MISBRUKT:   Professor Dag O. Hessen vil ikke stå inne for at folk fra vest i hovedstaden er penere enn de som kommer fra øst. Arkivfoto: ERLEND AAS / SCANPIX
FØLER SEG MISBRUKT: Professor Dag O. Hessen vil ikke stå inne for at folk fra vest i hovedstaden er penere enn de som kommer fra øst. Arkivfoto: ERLEND AAS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en sak i Dagsavisen i dag, som Dagbladet.no gjengir, siteres biologiprofessor Dag Hessen ved Universitetet i Oslo på at folk på Oslo vest er penere enn de på østkanten.

Men dette er ikke et synspunkt Hessen står for, sier han til Dagbladet.

- Det er veldig ubehagelig at folk oppfatter det slik at jeg stigmatiserer ulike grupper, sier forskeren.

Han karakteriserer den angivelige feilsiteringen som «veldig drøyt».

- Prøvde å nyansere - Jeg ble ringt opp og bedt om å kommentere påstanden om at folk på Oslo vest var penere enn folk på østkanten. Dette er ikke en påstand jeg forfekter. Tvert imot forsøkte jeg å nyansere dette, sier Hessen og fortsetter:

- Det finnes ikke noe forskning på dette, og jeg har ikke noe tro på at det finnes systematiske genetiske forskjeller mellom øst og vest, verken når det kommer til utseende eller andre genetiske egenskaper.

Forskeren legger til at hva man synes er pent, uansett vil være subjektivt, selv om det finnes enkelte universelle fellesoppfatninger av skjønnhet.

- Ute av kontekst Ifølge Hessen er hans sitater tatt ut av kontekst og framstilt feil.

- Det finnes mange studier som viser at kvinner velger menn som er rike og vellykket, og at mennene bruker denne egenskapen til å velge pene piker. Dersom disse i tillegg bor i et geografisk isolert område og man har et mønster uten sosial mobilitet, kan man, rent teoretisk, se for seg en utvikling over svært lang tid som også påvirker utseendet, sier han og fortsetter:

- Det finnes som sagt, så langt jeg vet, ingen grunn til å hevde at dette faktisk skjer. I den grad det finnes forskjeller, er det god grunn til mene at dette heller reflekterer levesett, og tid og penger man bruker til å pynte på det ytre.

Står ved saken Det var Dagsavisens journalist Ester Nordland som skrev den omstridte artikkelen. Hun står ved saken.

- Hessen er riktig sitert, sier hun i en kort kommentar til Dagbladet.

Også Dagsavisens sjefredaktør Kaia Storvik mener Hessens uttalelser er riktig framstilt.

- Vi har gått gjennom det journalistiske forarbeidet, blant annet rånotatene, og finner igjen sitatene på trykk der. Vi kan ikke se at vi har gitt feil framstilling, sier Storvik til Dagbladet.

- Da har dere og Hessen svært ulik oppfatning av dette. Farer Hessen med løgn når han mener seg feilsitert?

- Jeg har ikke noe behov for å anklage ham, eller kommentere hva han måtte føle og mene rundt saken. Jeg kan bare forholde meg til det faglige, sier sjefredaktøren.

Hun framholder at avisa er åpen for kritikk og debatt.

- Hessen har sendt oss en debattinnlegg i dag, der han utdyper sine synspunkter. Det vil vi trykke i morgen, vi ønsker at alle føler seg skikkelig behandlet.

Del av serie Artikkelen om hvem som er penest i øst og vest, er del av Dagsavisens serie om «den delte byen».

- Selv synes jeg saken om forskjellen i levealder var langt mer oppsiktsvekkende, sier Storvik.

Sjefredaktøren understreker at hun er oppvokst på Sagene og Torshov - bydeler som begge regnes som østkantstrøk, til tross for at de ligger på hver sin side av Akerselva.

- Og jeg er pen nok, konstaterer hun.

Rikdom og tiltrekning Bjørn Grinde, professor i biologi og fagsjef ved Folkehelseinstituttet, er sitert i Dagsavisens artikkel på at han tror vestkantfolk ville fått en høyere score enn sine medbeboere i øst på en penhetsskala fra 0 til 10. Han går god for siteringen.

- Det stemmer godt overens med det jeg sa, sier han til Dagbladet.

Han understreker at hovedpoenget hans er sammenhengen mellom rikdom og tiltrekning.

- Det er et godt underbygd faktum at hovedtendensen er at menn har mer preferanse for utseende enn kvinner, som går mer etter rikdom. Og menn med penger har jo en tendens til å hope seg opp i vest, sier Grinde.

Han går imidlertid ikke god for at folk i vest blir «stadig penere» enn de i øst, slik han i Dagsavisens ingress «hevder».

- Jeg ville ikke ordlagt meg slik.

GÅR GOD FOR SAKEN: Dagsavisens sjefredaktør Kaia Storvik mener Hessens uttalelser er riktig framstilt i avisas omstridte artikkel. Foto: HILDE UNOSEN / DAGSAVISEN / SCANPIX
GÅR GOD FOR SAKEN: Dagsavisens sjefredaktør Kaia Storvik mener Hessens uttalelser er riktig framstilt i avisas omstridte artikkel. Foto: HILDE UNOSEN / DAGSAVISEN / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media