<strong>ANKER TROLIG:</strong> Repaks forsvarer Brynjulf Risens (t.h.) mener hans klient fikk for streng straff. Her i retten sammen med bistandsadvokat Eva Frivold (t.v.) og advokat Heidi Bache-Wiig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
ANKER TROLIG: Repaks forsvarer Brynjulf Risens (t.h.) mener hans klient fikk for streng straff. Her i retten sammen med bistandsadvokat Eva Frivold (t.v.) og advokat Heidi Bache-Wiig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer

- Synes straffen er veldig lang

Repak mener dommeren har gitt han for mye ansvar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Les hele dommen.

(Dagbladet.no): Brynjulf Risnes sier tiltalte har blandede følelser etter å ha fått dommen på fem års fengsel.

- Han synes straffen er veldig lang. Samtidig er han innstilt på å ta ansvar for det retten mener han må ta ansvar for i forhold til dommen. Det vil han ikke vri seg unna. Samtidig er vi veldig lettet over at han ble frikjent for de aller mest alvorlige punktene i tiltalen, sier Risnes til Dagbladet.no.

Domfelte Mirsad Repak var tiltalt for forbrytelser mot totalt 17 personer. Han ble dømt for frihetsberøvelse av elleve personer.

Han ble frikjent for det mest alvorlige tiltalepunktet, nemlig voldtekt mot en nå 69 år gammel serbisk kvinne.
- Gitt han for mye ansvar
Repak opplever han at dommeren har vært svært streng i å gi tiltalte ansvar for det som andre har utført i fangeleiren i Dretelj.
- Vi føler at retten har gått svært langt i å gi ham ansvar for ting som har skjedd etter de pågripelsene han har utført.

Advokat Brynjulf Risnes mener likevel straffeutmålingen er mest overraskende i dagens dom. Mirsad Repak ble dømt til fem års fengsel.
- Det er veldig overraskende at retten ikke har lagt vekt på tiden som har gått siden disse forbrytelsene ble begått. Det har gått 16 år siden, og det er svært lang tid. Dette burde være en formildende omstendighet.

Begge parter anker trolig
I stedet argumenterer dommeren med at det er veldig tilfeldig når slike forbrytelser blir oppdaget, derfor blir ikke tiden å anse som fomildende. Dette finner vi veldig merkelig, sier Risnes, og antyder at dette kan brukes i en anke.
Repak tok to uker betenkningstid før han svarer på hvorvidt han vil anke dommen inn for lagmannsretten.

Også aktor, statsadvokat Pål K. Lønseth signaliserer at saken kommer til å bli anket.
- Tiltalte ble nå frifunnet for forbrytelser mot menneskeheten, fordi dommeren mente dette ikke kan gis tilbakevirkende kraft da det vil stride mot grunnloven. Dette punktet vil vi ønske å prøve for en høyere domstol, sier Lønseth.

<strong>FRYKTET LEIR:</strong> I fangeleiren Dretelj ble forbrytelsene som Repak er dømt for, begått. Foto: Scanpix/Kripos
FRYKTET LEIR: I fangeleiren Dretelj ble forbrytelsene som Repak er dømt for, begått. Foto: Scanpix/Kripos Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer