Listhaugs «slakt-liste»:

- Synes synd på Jonas

Frp-lederen er uenig med økonomene, og forteller Dagbladet at økende forskjeller er den største utfordringen for Norge akkurat nå. Hun legger fram en liste på alt hun mener er galt med regjeringen. Og «spoiler alert» - lista er lang.

REFSER REGJERINGEN: Men Sylvi Listhaug sier hun ikke kommer med kjeft på autopilot. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
REFSER REGJERINGEN: Men Sylvi Listhaug sier hun ikke kommer med kjeft på autopilot. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg kunne skrevet så mye, mye mer.

Sylvi Listhaug holder fram to A4-sider som hun lar blafre i seinsommerluften. Frp-lederen møter Dagbladet, og har tatt med seg ei liste over punktene hvor hun mener Støre-regjeringen har mislykkes totalt.

- Jeg trodde faktisk ikke det var mulig å gjøre en dårlig jobb, sier hun, og nesten ler oppgitt.

Stakkars Støre

På arkene framfor seg radbrekker Listhaug regjeringen på samferdsel, eldrepolitikk, helsepolitikk, skattepolitikk og energipolitikk - for å nevne noen områder.

Vi skal komme tilbake til den lista om litt.

- Hva er dette verdt, Listhaug? Det er jo jobben din å kritisere venstresida.

- Frp blir aldri enig med Ap og Sp, det er riktig - men så ille som det har vært, det hadde jeg ærlig talt ikke trodd det skulle bli. Ingenting har jo gått veien for stakkars Støre, sier Listhaug.

- Hva er det største problemet i Norge i dag, synes du?

- Økende forskjeller mellom folk. Alle krisene vi står i nå, de forsterker ulikhetene i samfunnet vårt. Det er Frp veldig bekymret over. Vi ønsker ikke for store forskjeller. Da er det ekstra ille at regjeringen somler - og bommer - med krisetiltakene sine.

FORSKJELLER: Sylvi Listhaug sier hun er bekymret for at forskjellene i Norge øker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
FORSKJELLER: Sylvi Listhaug sier hun er bekymret for at forskjellene i Norge øker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Listhaugs plan

Sylvi Listhaug har også planen klar for hvordan forskjellene kan reduseres.

- Staten henter inn enorme summer i avgifter, og de rammer skjevt. Momsen rammer de med lite penger mye saftigere enn de rikeste blant oss. Det er hjerterått at staten skal sope inn milliarder i økte avgifter når vanlige folk sliter med å betale strømregninga eller fylle tanken, sier hun.

På ett område vil Frp-lederen likevel vise en viss forståelse for regjeringen:

- Det er mange forhold som spiller inn i krisene vi har nå, blant annet krigen i Ukraina. Det er ting Støre og Vedum ikke kan lastes for. Men de kan derimot klandres for hvordan de reagerer når slike ting inntreffer. Og der har de vært veldig svake.

Uenig med økonomene

Listhaug sier at hun savner bredere støtteordninger og større kontroll over krafteksporten. Regjeringen svarer med å vise til krisepakker for corona og kraft, og at det vil være inflasjonsdrivende å bruke for mye penger med en gang. Da vil i så fall renta kunne bykse til værs, og den økonomiske katastrofe er nær.

Sylvi Listhaug er ikke enig.

- Det er klart man kan bruke mer offentlige penger nå.

- Hvordan vet du bedre enn økonomene i departementet?

- Økonomer i Finansdepartementet vil alltid spare penger. Tro meg, det vet jeg godt. Jeg har også sittet i regjering, sier Listhaug og ler.

- Dette er egentlig ikke så komplisert: Det offentlige dro inn 38 milliarder ekstra på de høye strømprisene i første halvår. De pengene kan gis tilbake til strømkundene uten at det bidrar til økt inflasjon, fortsetter Listhaug.

Listhaugs liste

Hun rynker litt på nesa.

- Og så langt har regjeringen bare gitt 11 milliarder i strømstøtte. Det er altfor, altfor dårlig.

Så henter Listhaug fram listen sin.

- Regjeringen angriper private velferdsaktører, åpner hun og viser til avvikling av fritt behandlingsvalg.

- Helsekøene vil vokse ytterligere, konkluderer Frp-lederen videre.

Hun fortsetter å lese høyt.

- Friskoleloven er nå endret, og det er vanskeligere å få godkjent nye skoler, og det har vært innstramninger for private barnehager som i sum gjør hverdagen for private barnehager vanskeligere og dyrere, sier Listhaug og går videre til neste punkt på helseseksjonen av lista.

- Fastlegekrisen. Etter at Kjerkol tok over som statsråd har over 50 000 mistet fastlegen sin, og regjeringen har samtidig innført de største skatte- og avgiftsøkningene på 20 år, inkludert økte drivstoffavgiftene for 2022 og gjeninnført flypassasjeravgiften, sier Listhaug.

- Og alt dette rammer vanlige folk hardest. Forskjellene øker. Og ikke engang minstepensjonistene har fått ekstra pensjon som de ble lovet, sier hun videre.

Hun er også bekymret for hvordan næringslivet og samferdselen utvikler seg.

- Støre fjernet den generelle adgangen til midlertidig ansettelse 1. juli. - Og nå går han løs på bemanningsbransjen og bedriftenes mulighet til innleie av arbeidskraft. Regjeringen kuttet også i bevilgning til veibygging og veivedlikehold i både ordinært budsjett og i revidert, sier Listhaug og kikker opp fra arket sitt.

- Regjeringen har jo lagt prestisje i å nedskalere motorveiprosjekter som har vært planlagt som moderne og trygge firefeltsveier, sier hun og rister på hodet.

- Og apropos prestisjeprosjekter! At et tidligere industriparti som Ap insisterer på elektrifisering av sokkelen er utrolig.

Listhaug peker på at regjeringen også inviterte Taliban til Norge, og hun holder dem ansvarlig for passkrisa i vår.

Og til slutt: Strømpriskrisa. Listhaug strammer seg opp der hun sitter.

- Regjeringen var sterkt imot å begrense strømeksporten når det er lav magasinfylling, da Frp fremmet forslag om det i november i fjor. Nå øker strømregningene, og næringslivet har fortsatt ikke fått noen kompensasjon. Dette er altså så dårlig, sier Frp-lederen og legger bort arkene sine.

- Jeg får nesten gjenta det første jeg sa: Jeg kunne faktisk skrevet mange flere feil regjeringen har gjort. For det er så mange av dem.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer