Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Synes synd på seg selv

Frp går ut av regjeringen på grunn av manglende gjennomslag. SV mener partiet bare synes synd på seg selv.

UTE I KULDA: Frp går ut av Solberg-regjeringen etter nederlag i spørsmål om den IS-siktede kvinnen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
UTE I KULDA: Frp går ut av Solberg-regjeringen etter nederlag i spørsmål om den IS-siktede kvinnen. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Frp-leder Siv Jensen møtte pressen på Frps partikontor i dag. Da hadde Frp nettopp avsluttet til landstyremøte hvor videre deltakelse i regjering var tema.

I møte med pressen fortalte Jensen at Frp nå trekker seg ut av Solberg-regjeringen.

- Vi får ikke gjennomført nok av Frps politikk til at det er verdt å bli påført flere tap, sier Siv Jensen på en pressekonferanse mandag.

Ingen kravliste likevel

Jensen sier hun har advart Erna Solberg gjentatte ganger om at regjeringens politikk ikke var god nok for Frp. Dagbladet skrev det samme før helgen: Erna Solberg ble, ifølge Dagbladets kilder, advart om at Siv Jensen og Frp ikke kunne tåle regjeringens kurs mye lenger.

- Etter valget i høst sa jeg også offentlig at vi kom til å se et tøffere og tydeligere Frp framover, fortalte Jensen i dag.

Likevel avslørte Jensen at det ikke ble lagt fram noen krav til Erna Solberg og de andre regjeringspartiene.

- Vi oppfattet at det ikke var noen vilje til å komme oss i møte og så da ingen poeng i å legge fram noen krav, sa Jensen.

Frp kommer til å støtte Erna Solberg som statsminister inntil videre, og Norge får dermed den fjerde borgerlige regjeringskonstellasjonen siden 2013. Innen kort tid er det Høyre, Venstre og KrF som styrer landet, gjennom et mindretall på Stortinget.

Jensens framtid

Jensen sier Frp herved ikke lenger føler seg bundet av Granavolden-erklæringen. Et spørsmål som møtte Jensen gjentatte ganger var hennes rolle som partileder i tida som kommer.

- Jeg er ikke enig i at jeg er svekket som partileder. Det var jeg som tok Frp inn i regjering, og det er jeg som nå beslutter å ta oss ut av regjering, sier hun.

Etter at hun først unnlot å svare på spørsmål om egen framtid, sa Jensen følgende:

- Jeg mener jeg er det rette til å lede Frp i opposisjon.

Jensen var i Paris da saken nådde offentligheten forrige uke, noe hun i dag beklager. Frp-lederen erkjenner at det medførte at hun ikke fikk orientert egne partifeller godt nok, raskt nok. For mange i Frp, men ikke for Jensen, kom det som et sjokk at regjeringen ville hente hjem den IS-siktede kvinnen. Jensen har kjent til saken til oktober, men ikke kunnet si noe av sikkerhetsgrunner.

- Jeg skulle så inderlig ønske at jeg var hjemme da saken sprakk, men jeg visste jo ingenting. Hadde jeg hatt noen mulighet til å gi en tilfredsstillende orientering til eget parti, så hadde jeg ikke det. Saken utviklet seg dessverre så fort, sier Jensen til Dagbladet.

Selvmedlidenhet

SV var først ute blant opposisjonen med å glede seg over Frps regjeringsavgang.

Audun Lysbakken kaller Frps beslutning om å gå ut av regjering «et desperat forsøk fra Frp på å renvaske seg for det de har vært med på i regjering, som har gjort at velgerne har snudd dem ryggen».

- Frp går ut av regjering fordi de synes synd på seg selv, sier Lysbakken.

- Frp har avslørt seg selv i regjering. De er ikke et parti for folk flest, men for den økonomiske eliten. De har gitt skattekutt til milliardærene, mens uføre og pensjonister har fått mindre å leve av, legger han til.