Synet kom med barnet

Svangerskapet ble dobbel lykke for alvorlig svaksynte Mona Ramdal (30). Nå har hun kastet brillene og tatt førerkort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SARPSBORG/OSLO (Dagbladet): Da Mona Ramdal ble gravid med minstejenta Anne-Marthe (2), hadde hun bare 15 prosents syn. Hun brukte lupebriller når hun leste og håndkikkert når hun så på TV. Etter fødselen begynte derimot Mona gradvis å se bedre.

Etter 17 år som praktisk talt blind har hun til og med kastet brillene.

- Det er helt utrolig. Dette kan rett og slett ikke beskrives, sier Mona til Dagbladet. Mandag forteller hun også sin fantastiske historie til ukebladet Allers.

Vektøkning

Halden-kvinnen er født med toksoplasmose. Sykdommen skyldes en parasitt, og kan smitte fra mor til foster under svangerskapet.

Mona ble født med et gangsyn på mindre enn tre meter på høyre øye. Det venstre øyet var helt friskt fram til hun fylte 13 år.

- Jeg så ikke lenger hva som sto i skolebøkene, forteller Mona.

Som 15-åring fikk hun diagnosen arr på begge netthinnene, og beskjed om at det som var ødelagt, var ødelagt for alltid. Monas liv ble fullstendig snudd på hodet. Kortisonmedisinene som skulle holde øyebetennelsene i sjakk, gjorde at hun gikk voldsomt opp i vekt. Synet var så dårlig at hun så vidt kunne se ved hjelp av lupe og en kikkert som hun festet utenpå brillene.

- På det verste mistet jeg 85 prosent av synsevnen. Men utrolig nok har jeg hele tida klart jobben som hjelpepleier ved et sykehjem, sier Mona.

Kjører bil

Etter sitt første svangerskap med Jens-Erik (5) var Monas syn på det aller dårligste. Hun var innstilt på at hun aldri skulle se igjen. Å få flere barn var uaktuelt. Skjebnen ville det derimot annerledes.

- Synet må ha kommet gradvis tilbake etter at Anne-Marthe ble født. Jeg og mannen min, Håvard, var på tur til et bryllup i Kristiansand for ett år siden, da han plutselig spurte: - Hvor godt ser du egentlig? Da hadde jeg - helt uten å tenke over det - sittet og lest veiskilt, sier Mona leende.

I mai i fjor gikk hun til sin øyelege gjennom 13 år, Per Hvamstad, på Sykehuset Østfold i Halden. Med seg tilbake hadde hun en legerklæring på at hun kan kjøre bil.

- Dette har vært overraskende for alle. Jeg bruker jo ikke briller engang!

Nå skal jeg studere for å bli sykepleier, og snart flytter vi inn i nytt hus på landet, sier den sprudlende 30-åringen.

Ramdals fastlege, Berit Brustad, bekrefter at synet hennes er blitt mye bedre, og legger til:

- Jeg har aldri hørt en liknende historie.

LIVSGLAD: Mona Ramdal (30) tror knapt det hun ser - bokstavelig talt. Etter at hun fikk Anne-Marthe (2), kom synet gradvis tilbake.