Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syngende evnukker som skatteinnkrevere

Indiske likningsmyndigheter har funnet ut hva som skal til for at folk betaler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et land der det meste av pengetransaksjonene skjer kontant, har skatteinnkreving alltid vært myndighetenes kattepine.

Kun fire prosent av 1,1 milliarder indere bidrar til å fylle statskassa, og de fleste skattekampanjene fra det offentlige har vært mislykkede, skriver britiske The Times.

Nå har imidlertid myndighetene i landets fattigste delstat Bihar funnet formelen som skal få folk til å betale skatt: Offentlig ydmykelse.

Og de som er headhuntet til skatteinnkrevingsjobben er syngende evnukker.

Overnaturlige evner

I deler av India er evnukker fryktet og avskydd, og mange tror de har overnaturlige evner. Derfor har evnukkene i India ofte vanskeligheter med å få seg jobb.

Derimot får de lang erfaring med å leve som tiggere. Og kanskje nettopp derfor har evnukkene i Bihars distriktshovedstad, Patna, nå fått jobben med å tigge penger på vegne av det offentlige.

Kastrerte menn, hermafroditter og transseksuelle iført tung sminke og glorete, fargefulle sarier lønnes for å stå utenfor hjemmene og butikkene til notoriske skatteunndragere. Der blir evnukkene stående og synge tekstpassasjer av denne typen:

SKAL VI DANSE?: Evnukker fra hele India svinger seg under en dansekonkurranse på «Bhujaria»-festivalen i Bhopal fredag 11.august. Nå har evnukker i Indias fattigste stat endelig fått et levebrød gjennom å kreve inn skatt. Foto: EPA/Scanpix
SKAL VI DANSE?: Evnukker fra hele India svinger seg under en dansekonkurranse på «Bhujaria»-festivalen i Bhopal fredag 11.august. Nå har evnukker i Indias fattigste stat endelig fått et levebrød gjennom å kreve inn skatt. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

«Izzat jatau, sohrat jatau, tax na debe ta gharwa nilaam hotau» eller «ditt rykte vil for alltid bli ødelagt, din berømthet vil bli din ulykke, hvis du ikke betaler skatt vil huset ditt bli auksjonert».

Med seg har evnukkene trommespillere til å akkompagnere og politimenn til å passe på.I løpet av en dag denne uken klarte de syngende evnukkene å få inn rundt 400 000 rupi eller drøye 57 000 norske kroner. Selv beholder de fire prosent av pengesummene de greier å samle inn, skriver BBC.

-Skammer seg Ram Sagar Singh (60) var én butikkeier som ble omringet av en gruppe evnukker som ropte: «Betal skatten, betal skatten». Omgitt av familie og naboer kom han temmelig raskt med løftet om å betale 100 000 rupi i løpet av en uke.

- De fleste skammer seg over å få evnukker med trommer og andre musikkinstrumenter på dørstokken, sier en ansatt ved Patnas skattekontor.

- For å bli kvitt disse evnukkene, som har en tendens til å bli værende til pengene er betalt, forventer vi at skattesnyterne skal betale, sier den ansatte, som ønsker å være anonym.

image: Syngende evnukker som skatteinnkrevere
Hele Norges coronakart