Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fuglekasser:

Syngende vårtegn nær truet av utrydning

Aksjon for å skaffe stæren nye hjem - sammen med kjøttmeis og tjeld

KATEGORI NESTEN TRUET: bestanden av stær (sturnus vulgaris) har gått tilbake mellom 15 og 30 prosent de siste årene, viser opptellinger publisert i Artsdatabanken. Hovedårsaken: mangel på hjem. Foto: Kai Jensen, Samfoto/NTB Scanpix.
KATEGORI NESTEN TRUET: bestanden av stær (sturnus vulgaris) har gått tilbake mellom 15 og 30 prosent de siste årene, viser opptellinger publisert i Artsdatabanken. Hovedårsaken: mangel på hjem. Foto: Kai Jensen, Samfoto/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er på tide å tenke på hekkesesongen. Miljøagentene, Norsk Ornitologisk Forening og Naturvernforbundet vil ha folk med på nasjonal fuglekassedugnad.

Med støtte fra Sparebankstiftelsen har de tre organisasjonene nå startet prosjektet Oppdrag fuglekasse , med mål om å få opp 1.000 nye fuglekasser i år. Målet er å hjelpe fuglene med gode reirplasser, men også å spre naturglede, kunnskap og engasjement for fuglelivet.

- Vi ønsker å få folk mer ut i naturen og spre kunnskap om hvilke krav de ulike artene stiller til biotopene. Samtidig er fuglekasser rett og slett praktisk naturvernarbeid, for mange av fuglene våre trenger et sted å bo, sier naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening.

Prosjektet går over tre år, og hvert år peker de tre organisasjonene ut tre arter som skal få særlig oppmerksomhet. I år er det kjøttmeis, stær og tjeld som skal få en økt tilskudds-boom i fuglekassemarkedet.

Ornitologforeningen har pekt ut tjelden som årets fugl. Tjelden er som kjøttmeisen tallrik over hele landet, men bestanden viser tegn på tilbakegang.

Stæren nær truet

Stæren var før vanlig over hele Norge, men er nå kategorisert som nær truet, ifølge Artsdatabanken.

Kjøttmeisen var i den årlige hagefugltellingen igjen den mest vanlige arten av alle, slik den har vært siden telledugnaden begynte i 2008.

- For mange fugleinteresserte i Norge startet interessen med fuglekasser. Det er en fin måte å komme nært innpå fuglene, samtidig som det er motiverende å gjøre noe praktisk og hjelpe dem, sier Eggen.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling