Synger «Bye, bye Miss American Pie» - så skyter han missilen

Den amerikanske piloten synger mens han dreper. De internasjonale styrkene i Afghanistan har startet etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): En video lagt ut på delenettstedet LiveLeak viser angivelig en amerikansk helikopterpilot som synger Don McLean-klassikeren «American Pie» mens han skyter et missil mot en mann i den afghanske provinsen Wardack.

- Bye, bye miss American Pie, hører man tydelig helikopterpiloten synge, sekundet før missilet eksploderer.

Ifølge opplasteren av videoen var helikopteret på patrulje og drepte «en uskyldig bonde som plantet valmuefrø midt i veien», før bomba eliminerte faren. Omtalen av mannen som «uskyldig bonde» er mest sannsynlig ironisk ment fra opplasterens side.

Ingen av de internasjonale mediene som har omtalt videoen har klart å bekrefte disse opplysningene. Opplasteren skriver videre at helikopterpiloten samarbeidet med bakkestyrker før han skjøt Hellfire-missilet, som veier omlag 45 kg.

Kommentarfeltet på LiveLeak er delt på om det er akseptabelt eller smakløst av helikopterpiloten å synge den amerikanske klassikeren idet han skyter et missil som tar et menneskeliv.

- Det er urovekkende og på grensa til psykopati å nyte det å drepe så mye, skriver en i kommentarfeltet.

Ikke verifisert Helikopteret i videoen skal ha vært et Apache AH-64D og piloten skal være en del av den 101. divisjonen i det amerikanske forsvaret. En divisjon som er blant de mest dekorerte i det amerikanske forsvaret, med innsats i Andre verdenskrig, Vietnamkrigen og Gulfkrigene.

Det amerikanske forsvaret har ennå ikke kommentert videoen, men en talsperson for den Nato-ledede Isaf-styrken sier at de har startet en etterforskning for å finne ut om videoen er ekte.

- Vi er kjent med videoen som tilsynelatende er tatt opp på et Isaf-helikopter under tjeneste i Wardak, sier Martin Crighton til The Guardian.

- Dessverre vises ikke datoen på opptaket, noe som gjør arbeidet vårt vanskeligere med å sjekke om den er ekte. Uansett er ethvert inntrykk av uanstendig oppførsel i videoen ikke representativt for den profesjonelle innsatsen til Isaf-styrkene.

Flere episoder Uansett om videoen er ekte eller ikke, vil det kunne være negativt for vestlige styrker i Afghanistan, som nå er iferd med å trekke seg ut av det krigsherjede landet.

Tidligere i år ble det kjent at amerikanske soldater hadde urinert på lik av afghanere mens de vitset seg i mellom, mens Los Angeles Times i april publiserte bilder av amerikanske soldater som poserte ved siden av lik.

Dette kommer på toppen av den mest alvorlige episoden i år, da en amerikansk soldat gikk på et solodrapsraid og drepte 16 sivile afghanere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer