Synger «Bye, bye Miss American Pie» - så skyter han missilen

Den amerikanske piloten synger mens han dreper. De internasjonale styrkene i Afghanistan har startet etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video lagt ut på delenettstedet LiveLeak viser angivelig en amerikansk helikopterpilot som synger Don McLean-klassikeren «American Pie» mens han skyter et missil mot en mann i den afghanske provinsen Wardack.

- Bye, bye miss American Pie, hører man tydelig helikopterpiloten synge, sekundet før missilet eksploderer.

Ifølge opplasteren av videoen var helikopteret på patrulje og drepte «en uskyldig bonde som plantet valmuefrø midt i veien», før bomba eliminerte faren. Omtalen av mannen som «uskyldig bonde» er mest sannsynlig ironisk ment fra opplasterens side.

Ingen av de internasjonale mediene som har omtalt videoen har klart å bekrefte disse opplysningene. Opplasteren skriver videre at helikopterpiloten samarbeidet med bakkestyrker før han skjøt Hellfire-missilet, som veier omlag 45 kg.

Kommentarfeltet på LiveLeak er delt på om det er akseptabelt eller smakløst av helikopterpiloten å synge den amerikanske klassikeren idet han skyter et missil som tar et menneskeliv.

- Det er urovekkende og på grensa til psykopati å nyte det å drepe så mye, skriver en i kommentarfeltet.

Ikke verifisert Helikopteret i videoen skal ha vært et Apache AH-64D og piloten skal være en del av den 101. divisjonen i det amerikanske forsvaret. En divisjon som er blant de mest dekorerte i det amerikanske forsvaret, med innsats i Andre verdenskrig, Vietnamkrigen og Gulfkrigene.

Det amerikanske forsvaret har ennå ikke kommentert videoen, men en talsperson for den Nato-ledede Isaf-styrken sier at de har startet en etterforskning for å finne ut om videoen er ekte.

- Vi er kjent med videoen som tilsynelatende er tatt opp på et Isaf-helikopter under tjeneste i Wardak, sier Martin Crighton til The Guardian.

- Dessverre vises ikke datoen på opptaket, noe som gjør arbeidet vårt vanskeligere med å sjekke om den er ekte. Uansett er ethvert inntrykk av uanstendig oppførsel i videoen ikke representativt for den profesjonelle innsatsen til Isaf-styrkene.

Flere episoder Uansett om videoen er ekte eller ikke, vil det kunne være negativt for vestlige styrker i Afghanistan, som nå er iferd med å trekke seg ut av det krigsherjede landet.

Tidligere i år ble det kjent at amerikanske soldater hadde urinert på lik av afghanere mens de vitset seg i mellom, mens Los Angeles Times i april publiserte bilder av amerikanske soldater som poserte ved siden av lik.

Dette kommer på toppen av den mest alvorlige episoden i år, da en amerikansk soldat gikk på et solodrapsraid og drepte 16 sivile afghanere.