Synger i protest mot Russlands homofobi

Kjemper mot bedre forhold før OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste årene har de russiske holdningene til homofile utviklet seg i negativ retning.

Mange velger derfor et liv i skapet for å beskytte seg selv fra forakt og fornedrelse.

Er du åpen rundt din homofile legning i Russland, har du nemlig mye å risikere.

Filmer overgrep på homofile Unge homoseksuelle gutter utsettes daglig for brutale overgrep som filmes og deretter legges ut på Youtube.

På tross av gjerningenes enkle sporbarhet, velger politiet å la de kriminelle holde på som de vil.

I tillegg sier den russiske lov at all homoseksuell propaganda er ulovlig. Dette innebærer at lærere ikke kan snakke om annet enn «tradisjonelle relasjoner» til elevene sine, og bare det å bære en enkel regnbuepin på skjorten, kan gi deg 15 dagers fengselsstraff.

Et lovforslag som gir politiet rett til å ta barna vekk fra foreldre med «unormal» seksuell legning, ligger faretruende på vent i regjeringen og kan få store konsekvenser dersom det blir gjennomført.

Vil vise at de ikke står alene I forkant av OL i Sotsji har mange forsøkt å gjøre opprør mot Russlands konservative holdninger som bryter med ytringsfriheten.

Ett av dem er musikkvideoen i denne saken, hvor over 2000 mennesker, med alle slags legninger, står samlet og synger russlands nasjonalsang, omgitt av regnbueflagg på idrettsarenaen i Stockholm.

De svenske aktvistene bak kampanjen Live and let Love, oppfordrer alle til å spre videoen og gjerne lage sine egne regnbueversjoner av den russiske nasjonalsangen. Foto: LiveandLetLove
De svenske aktvistene bak kampanjen Live and let Love, oppfordrer alle til å spre videoen og gjerne lage sine egne regnbueversjoner av den russiske nasjonalsangen. Foto: LiveandLetLove Vis mer

Det er svenske aktivister som kaller seg Live and let love som, til støtte for homofiles rettigheter i Russland, har laget videoen.

- Vi oppfordrer alle til å spre videoen og gjerne lage sine egne regnbueversjoner av den russiske nasjonalsangen, sier en av initiativtakerne for kampanjen, produsent Sean Kelly til ABC Nyheter.

- Last opp videoer på YouTube under hashtagen #liveandletlove, fortsetter han.

Initiativtakerne sier de ønsker å vise homofile i Russland at de ikke står alene.

Musikkvidoen er allerede en stor hit på Youtube og fortsetter å spre seg over hele verden.