Synger med fare for eget liv

Mer enn en million mennesker har flyktet fra Zimbabwe. Rapperen Blaq Point (27) er en av dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN / SØR-AFRIKA (Dagbladet.no): - Zimbabwes president, Robert Mugabe, må fjernes. Uttalelsen stammer fra tidligere fredsprisvinner og president i Sør-Afrika, Fredrik De Klerks foredrag i Cape Towns presseklubb søndag.

I følge avisen Cape Times forteller han videre at situasjonen i Zimbabwe nå har kommet til et punkt hvor det ikke er mulig å snu.

Opposisjonsleder Morgan Tsvangirei trakk seg tidligere denne uka fra morgendagens valg på grunn av den omfattende volden fra Mugabes menn. Presidenten står nå under sterkt internasjonalt press, men så langt tyder ingenting på at han vil trekke seg. Derimot tviholder han på at andre runde av presidentvalget skal gjennomføres som planlagt.

På Cape Towns idylliske havn møter Dagbladet.no en ung zimbabwiansk hiphop-artist. Han er helt enig med Sør-Afrikas tidligere president og mener Mugabe må gå.

Rapperen er 27 år og vil ikke ha sitt egentlige navn publisert av frykt for sitt liv. Han foretrekker å bruke artistnavnet Blaq Point.

Folk lider

Blaq Point bor for tiden i Cape Town i Sør-Afrika men håper Mugabe snart vil gå av slik at han kan reise trygt tilbake til hjemlandet.

- I tekstene mine skriver jeg om politiske temaer, sier artisten til Dagbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har skrevet en sang som heter "Keep rising Zimbabwe", spesielt dedikert til folket i Zimbabwe. Mange har det vondt nå og jeg vil at alle skal vite at vi er her i Sør-Afrika, ikke fordi vi vil, men fordi vi må, sier han og refererer til den vanskelig situasjonen der flyktninger strømmer over grensa til Sør-Afrika.

Synger med fare for eget liv

Lørdag skal Blaq Point synge på at arrangement mot fremmedfrykt i Cape Town.

- Under apartheid-tiden i Sør-Afrika kom rømte mange til Zimbabwe. De ble ønsket velkommen og mange bor der ennå. Sør-Afrika må gjøre akkurat det samme. Afrika er for alle.

Ifølge CNN har over en million personer flyktet fra Zimbabwe til Sør-Afrika de siste årene. Den politiske volden den siste tida har tvunget flere på flukt, og folk har blant annet søkt dekning utenfor Sør-Afrikas ambassade i Harare.

- Gir seg ikke

Teksten i sangen "Keep rising Zimbabwe" har flere kritiske passasjer rettet mot president Mugabe. Derfor kan ikke Blaq Point gi ut låta i hjemlandet.

- Da blir jeg en etterlyst mann, sier han.

- Musikk er til for å si hva du vil, men når det blir sensurert er det ikke lengre et demokrati, sier han og håper alt vil forandre seg i Zimbabwe.

- Da kan alle reise hjem igjen, sier rapperen, som ikke har tro på at Mugabe kommer til å gi fra seg makten frivillig.

- Den eneste måten Mugabe kommer til å gi seg på, er når han dør, sier artisten til Dagbladet.no på havna i Cape Town.