Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Synger mot Russland i Melodi Grand Prix

Ukrainas sang handler om Stalins deportasjonen av krim-tatarer under 2. verdenskrig.

SYNGER UT : Susana Jamaladinova, kjent som Jamala, synger om Stalins deportering av Krim-tartarer i Ukrainas bidrag til Melodi Grand Prix. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/Scanpix
SYNGER UT : Susana Jamaladinova, kjent som Jamala, synger om Stalins deportering av Krim-tartarer i Ukrainas bidrag til Melodi Grand Prix. Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag kveld valgte Ukraina sitt kontroversielle bidrag til Grand-Prix finalen i Stockholm i mai. Det er Susana Jamaladinova, populært kalt Jamala, som synger en sang om deporteringen av krim-tatarene i 1944.

Sangen om oldemor Det er Jamalas tippoldemor Nazylkhan, som selv var blant de deporterte, som er gjennomgangsfigur i sangen «1944». 17. mai det året ble nesten alle de 240 000 krimtatarene tvunget inn i tog som fraktet dem i kvegvogner til steppene i Sentral-Asia. Hele befolkningen ble kollektivt dømt for at en gruppe tatarer deltok på Hitlers side under krigen. De som ikke ble med «frivillig» ble skutt, og nesten en tredel døde under transporten og de første ukene på Sentral-Asias stepper. Den samme skjebnen led folkegrupper som tsjetsjenerne og ingusjetene.

- Når fremmede kommer, så kommer de til ditt hus, de dreper alle, og sier «Vi er ikke skyldige», synger Jamala, som selv er født i Kirgisistan, en av de fire sentral-asistiske republikkene som krim-tatarer ble deportert til.

- Det fryktelige året forandret for alltid livet til ei sårbar kvinne, min tippoldemor Nazylkhan, sier Jamala ifølge The Guardian.

Krigen mellom Ukraina og Russland Sangen går rett inn i den politiske krigen mellom Ukraina og Russland etter at Russland for to år siden ved hjelp av soldater annekterte Krim, som folkerettslig er en del av Ukraina. Ukraina krever å få tilbake halvøya, og Vesten innførte alvorlige økonomiske sanksjoner mot Russland blant annet på grunn av annekteringen.

Krim-tatarene er et tyrkisk folk som har levd på Krim fra 1300-tallet. I mange hundre år drev de med røvertokter mot nord, der de tok den slaviske bondebefolkningen som slaver. Særlig de lyse slaviske kvinnene var populære på slavemarkedene på Krim og i Istanbul.

Den ukrainske Grand Prix melodien kritiserer ikke direkte den russiske annekteringen av Krim i 2014. Politisk innhold er i utgangspunktet ikke tillatt i Grand Prix, og regelen ble brukt da et georgisk bidrag direkte kritiserte den russiske presidenten Vladimir Putin i sangkonkurransen, etter krigen mellom Georgia og Russland i 2008.

Kritikk av Putin Men det er liten tvil om at innholdet i Ukrainas Grand Prix bidrag i år kan oppfattes som kritikk av Russland. Deporteringen av Krim-Tartarer var en del av den stor-russiske revansjen mot etniske minoriteter beskyldt for å ha samarbeidet med fienden etter 2. verdenskrig. Fra et russisk patriotisk perspektiv går det inn i fortellingen om de gode og de mindre gode under krigen.

Etter annekteringen av Krim-halvøya for to år siden har krim-tatarene fått stengt sine radio- og TV-stasjoner, og mange krim-tatariske menneskerettighetsaktivister er arrestert. Europarådet er veldig bekymret for utviklingen på Krim.