STORT: Synkehullet er 270 meter bredt, og fortsetter å utvide seg. Nå frykter forskerne at det kan komme nye til, eller at de to hullene nær småbyene Kermit og Wink kan slå seg sammen. Foto: Google Earth. 
STORT: Synkehullet er 270 meter bredt, og fortsetter å utvide seg. Nå frykter forskerne at det kan komme nye til, eller at de to hullene nær småbyene Kermit og Wink kan slå seg sammen. Foto: Google Earth. Vis mer

Synkehullene utenfor småbyene utvider seg i et alarmerende tempo: - En kollaps kan bli katastrofal

Forskere roper varsku. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det golde slettelandskapet mellom småbyene Wink og Kermit i Texas i USA, preges av to pussige synkehull, som ligger omtrent en mil fra hverandre.

Innbyggerne er blitt vant til dem, men de kan vise seg å utgjøre større risiko enn man har trodd, skriver Southern Metodist University på sin forskningsblogg.

Ny forskning fra universitetet viser at hullene - som er forårsaket av boring etter gass i bakken - kan komme til å kollapse, eller at nye synkehull kan være på vei.

Alarmerende raskt

VEIEN ÅPNER SEG: Et fem meter bredt og tre meter dypt synkehull slukte fire biler som sto parkert i byen Ruijin i Kina. Video: Reuters Vis mer

Satelittbilder viser nemlig at grunnen mellom synkehullene er i ferd med å synke den også, i ett område så mye som 13 cm i året. Samtidig blir de to hullene stadig større.

Endringene skjer ifølge universitetet alarmerende fort, og har trolig sammenheng med endret grunnvannsforekomst i området. Følgene kan bli enorme.

- Dette området er preget av utstyr tilknyttet olje- og gassproduksjon, farlige flytende rørledninger, og to samfunn. Inntrengingen av ferskvann i grunnen kan oppløse saltlagene innimellom jordsmonnet og akselerere synkehull-kollapsen. En kollaps kan bli katastrofal, sier Jin-Woo Kim, som leder forskningsteamet, i artikkelen som er publisert på forskningsinstitusjonens nettside.

SYNKEHULL: En kinesisk politimann oppdager en sprekk i asfalten midt i et travelt veikryss. Han sikrer deretter det voksende hullet med kjegler så trafikken kan passere trygt rundt synkehullet. Video: NTB Reuters Vis mer

På størrelse med fotballbane

Forskerne publiserte nylig funnene sine i forskningstidsskriftet Remote Sensing, og varsler at de vil fortsette å følge med på utviklingen framover.

Det ene hullet begynte ifølge International Business Times å ta form allerede på 80-tallet, det andre åpnet seg i 2002.

De to hullene - som myndighetene har gjerdet inn - er enkle å se i terrenget. Det minste hullet, som kalles Wink 1, er på størrelsen med en fotballbane i dag. Det største hullet er cirka 200 meter bredt i den ene retningen og 270 meter bredt i den andre, skriver forskerne på bloggen.

Store: Det minste hullet (øverst), er på størrelse med en fotballbane. Det største hullet er omtrent dobbelt så stort. Foto: Google Earth.
Store: Det minste hullet (øverst), er på størrelse med en fotballbane. Det største hullet er omtrent dobbelt så stort. Foto: Google Earth. Vis mer

Wink er en småby med cirka 940 mennesker. Kermit har hele 6000 innbyggere. Innbyggerne har lenge vært klar over at synkehullene vokser.

- Det er farlig. Veiene rører seg. Noen steder går de faktisk opp og ned, sa sheriff George Keeley, som ble intervjuet av lokalavisa Newswest 9 i fjor, etter at det dukket opp en stor sprekk i en vei.

Det er ikke første gang man hører om synkehull til besvær i USA.

Mange historier

I 2013 kom to saker på rappen, da huset til Jeff Bush forsvant i et enormt synkehull som plutselig åpnet seg, noe som tok livet av 37-åringen fra Florida.

Småbyen Bayou Corne i Louisiana fikk også internasjonal medieoppmerksomhet, da de drøyt 300 innbyggerne måtte evakuere, for så å se hjembyen sin bli slukt bit for bit i et gigantisk hull.

Så sent som i fjor, forsvant store deler av en golfbane i Missouri i USA som følge av et synkehull, og fjorten biler ble slukt av et hull i nabostaten Mississippi.