Synker i elva

Shanghai stanser byggingen av nye skyskrapere. Det må de gjøre for å hindre at byen synker i vannmassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Deler av Shanghai synker nå i elva Huang Pu med halvannen centimeter i året. Grunnen er den formidable byggingen av skyskrapere de siste 10 årene, skriver BBC.

Ifølge den kinesiske avisa China Daily har det blitt bygget mer enn 3000 skyskrapere i Shanghai det siste tiåret, og de lokale myndighetene skal ha gitt klarsignal for ytterligere 2000. Men nå er det altså foreløpig stopp.

Shanghai er Kinas mest folkerike by med et innbyggertall på over 13 millioner. En av bygningene som allerede er under bygging blir et av verdens høyeste byggverk.

Sørsmålet de lokale myndighetene nå stiller seg er om det er nok å stanse prosjektene som ennå ikke er påbegynt. Mange av de 2000 godkjente bygningene er allerede under oppføring.

Hovedproblemet ligger i grunnen byen er bygget på. Ifølge flere eksperter kan den sammenlignes med en tørr svamp. Og mens bygningene reiser seg presses bakken stadig lavere.

Shanghais største bekymring er om byen blir liggende under breddene på den store elven Huang Pu. Går elven over sine bredder kan flommen bli katastrofal.

KAN FORSVINNE: Shanghais skyline har forandret seg totalt de siste ti årene. Den medaljen har en våt bakside.