Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstrand i Oslofjorden onsdag morgen
Foto: Cornelius Poppe/SCANPIX
Det 97 meter lange sementskipet Crete Cement med 13 personer ombord gikk på grunn i Grisebukta utenfor Fagerstrand i Oslofjorden onsdag morgen Foto: Cornelius Poppe/SCANPIXVis mer

Synker i Oslofjorden

- Mannskapet er preget av ulykken, sier redningsmedarbeider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NESODDEN (Dagbladet.no): Sementskipet «Crete Cement» gikk på grunn utenfor Fagerstrand på Nesodden like før klokka 7 i dag tidlig.

Flere skip er på plass i området for å hjelpe til med å sikre havaristen. På land følger flere nyskjerrige tilskuere redningsaksjonen.

Skipper Per Morten Hansen ombord i slepebåten M/S Gyltingen hjelper til med å holde havaristen stabil.

- Skipet tar inn mye vann og har sunket med en meter siden vi kom hit ved 08-tida. Mye tyder på at det kommer til å gå under, sier Hansen til dagbladet.no ved 10-tida.

Les: Frykter 140 tonn olje skal lekke i havet

- Jobben nå er å få pumpet ut mest mulig av vannet som fosser inn i skipet. Mer pumpeutstyr er på vei, sier Hansen, som ikke har noen forklaring på hva som kan ha skjedd i forbindelse med grunnstøtingen.

- Det har neppe noe med værforholdene å gjøre. Vannstanden er normal, og det har vært ideelle værforhold på sjøen her ute i natt.

Les: - Losen har 30 års erfaring

Preget av ulykken
Ti av de 13 ombord på havaristen kom over på M/S Gyltingen ved 08.15-tida.

- Vårt skip bakket helt inn til havaristen, og de ti kunne gå rett over til oss med håndbagasjen. Den operasjonen foregikk helt udramatisk, men flere av dem var preget av det siom hadde skjedde, sier mannskap Rita Fredheim på M/S Gyltingen til Dagbladet.no.

Mannskapet ble tatt med til dykkerskolen i Drøbak for å få tørre og varme klær. De fleste er nå tilbake ved havaristen for å hjelpe til. Losen har vært ombord på havaristen hele tiden, sier Fredheim.

- Et uhell
Både losen og mannskapet ombord var svært erfarent, ifølge rederiet som eier skipet.

De tolv som utgjør besetningen ombord er en russisk kaptein, en polsk styrmann, en litauisk elektriker, tre kroatere og seks menn fra Indonesia.

- Skipet grunnstøtte, og losen og kapteinen oppdaget at det var hull i skroget og at det tok inn vann. De bestemte seg da for å kjøre på grunn - hadde de blitt liggende på samme sted ville skipet gå rett ned, forteller Per Rønnevig, talsmann for rederiet KGJS Cement AS.

Hva som er årsaken til ulykken er foreløpig uklart.

- Det er umulig å si noe om årsaken på nåværende tidspunkt, men både losen og kapteinen er svært erfarne så jeg tror dette må være et rent uhell, sier Rønnevig til Dagbladet.no.

Skipet var på vei fra sementfabrikken Norcem i Brevik i Telemark til Slemmestad i Buskerud.

REDDET: De 13 personene ombord i ulykkesskipet kom seg trygt ombord i båten "Gyltingen".  FOTO: Cornelius Poppe/SCANPIX
REDDET: De 13 personene ombord i ulykkesskipet kom seg trygt ombord i båten "Gyltingen". FOTO: Cornelius Poppe/SCANPIX Vis mer