Synker raskere

På grunn av rask, ukontrollert urbanisering synker kystbyer i sør- og Sørøst-Asia raskere enn andre byer i liknende situasjon.

SYNKER: Indonesias hovedstad Jakarta er en av byene i verden som synker raskest. Allerede har landets regjering skissert en plan for flytting av hovedstaden. Foto: AFP / NTB
SYNKER: Indonesias hovedstad Jakarta er en av byene i verden som synker raskest. Allerede har landets regjering skissert en plan for flytting av hovedstaden. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Byer langs kysten i sør- og Sørøst-Asia synker fortere enn andre byer i samme situasjon, grunnet rask, ukontrollert urbanisering, ifølge forskere.

Ny forskning viser at Chittagong i Bangladesh er en av byene i verden som synker raskest. I løpet av de siste 20 åra har befolkningen der økt med over 120 prosent, til 5,2 millioner mennesker, skriver The Washington Post.

Stor variasjon

Forskningsrapporten, som denne uka ble publisert i Journal Nature Sustainability, har konkludert med at land i kystbyer bygget på «flate, lavtliggende elvedeltaer», synker spesielt raskt.

Ved bruk av satellittbilder tatt mellom 2014 og 2020 har en gruppe internasjonale forskere, ledet av Singapores Nanyang Technological University, analysert 48 synkende land med befolkningstall på over 5 millioner. På den måten har de blant annet funnet ut at hastigheten landene synker i varierer fra 0,6 tommer årlig til 16,2 millimeter.

Forsker og leder av studien, Cheryl Tay, forklarer at når vannet under bakken forsvinner, komprimeres sedimenter fordi vannet ikke holder det oppe, som igjen fører til at bakken synker.

Sedimenter er løsmasser som er avsatt på jordoverflaten og består av bruddstykker eller opphopning av berggrunn, jordlag eller biologisk materiale, ifølge Store norske leksikon.

Planlegger flytting

Byer i Indonesia, Burma og India er også blant de som synker raskest. En av dem er Indonesias hovedstad, Jakarta.

I januar vedtok landets regjering en lov som skisserer hvordan de skal erstatte og flytte hovedstaden til en annen del av landet. Kian Goh, en arkitekt og byplanlegger som undersøker hvordan byer i USA og Asia reagerer på klimaendringer, mener at en stor del av Jakarta vil være ubeboelig innen 2030.

OVERRASKER: Simon Kofe holdt tale under klimatoppmøte. Han gjør det i full dress med vann opp til knærne for å få fram poenget om at havet stiger. Video: Youtube / Simon Kofe Vis mer

En talsmann for finansdepartementet i Indonesia har tidligere uttalt at den første fasen av flyttingen skal skje mellom 2022 og 2024. Det er imidlertid ikke satt en tidsramme for sluttføringen, men ifølge CNN har politikeren Suharso Monoarfa sagt at utviklingen forventes å vare til 2045.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer