FRASTJÅLET BANKKORTET: Synnøve Skarsbø var og handlet i en kiosk på Carl Berners Plass i Oslo da noen stjal bankkortet hennes. Siden ble kontoen hennes tømt for 25 000 kroner. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FRASTJÅLET BANKKORTET: Synnøve Skarsbø var og handlet i en kiosk på Carl Berners Plass i Oslo da noen stjal bankkortet hennes. Siden ble kontoen hennes tømt for 25 000 kroner. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Synnøve (36) ble loppet for 25 000 kroner

Føyer seg inn i den dystre statistikken over anmeldte lommetyverier i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under et raskt besøk på Sentrum politistasjon i går, traff Dagbladet tre personer som var innom for å anmelde lommetyverier.

Bare noen timer etter at politimester Anstein Gjengedal hadde fortalt pressen om den eksplosive veksten av lommetyverier i Oslo i fjor, var Synnøve Skarsbø (36) på politistasjonen for å anmelde et nytt tilfelle.

Skarsbø ble frastjålet bankkortet sitt da hun var og handlet i en kiosk på Carl Berners plass nylig.

- Det sto en mann i køen, som flyttet seg mye fram og tilbake. Da jeg skulle taste inn koden på kortet mitt, sto han veldig nærme. Jeg prøvde å skjule koden, men tydeligvis ikke godt nok, sier Skarsbø til Dagbladet.

Tømte kontoen Hun mener bankkortet ble stjålet da hun var på vei ut av kiosken. Vedkommende som stjal kortet tømte siden bankkontoen hennes for 25 000 kroner.

- Jeg tenkte ikke så mye over mannen der og da, men i ettertid har jeg tenkt mye på hvordan han oppførte seg, sier Skarsbø oppgitt.

VOLDSOM ØKNING: Antall anmeldelser av lommetyverier i Oslo økte med 45 prosent i fjor. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VOLDSOM ØKNING: Antall anmeldelser av lommetyverier i Oslo økte med 45 prosent i fjor. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Bak henne i køen på politistasjonen i går sto Martine Wang (15). Hun var sammen med sin mor Gry for å anmelde tyveri av mobiltelefon.

Tok mobilen ut av hånda Telefonen forsvant da hun sto i trengselen på t-banen rundt klokka kvart på ni i går.

- Jeg sto på trikken i dag tidlig, og hadde nettopp ringt mamma. Da dørene gikk opp på Stortinget stasjon, skulle jeg ta mobilen ned i lomma igjen, men plutselig hadde jeg ikke telefonen i hånda lenger, sier 15-åringen til Dagbladet.

- Jeg ble veldig stressa og begynte å lete rundt meg. Andre på trikken hjalp meg med å ringe telefonen min, men den var ingen steder, fortsetter hun.

- Meningsløst Nesten 15 000 tilfeller av «grovt tyveri fra person på offentlig sted» ble anmeldt i Oslo i fjor. Antallet anmeldte forbrytelser økte med hele 45 prosent fra 2010 til 2011.

Mor Gry Wang synes antallet lommetyverier i Oslo er fryktelig høyt.

- Jeg skulle ønske det ikke var så mange som ønsker å ta fra andre. I tillegg skjønner jeg ikke hvorfor folk stjeler mobiler. Så vidt jeg har forstått sperrer de jo alt på telefonen. Det virker så meningsløst, sier hun.

NERVØS: Elisabeth (44) var innom sentrum politistasjon i går for å anmelde tyveri av sønnens mobiltelefon. Hun har selv vært utsatt for lommetyverier to ganger, og sier det har gjort henne nervøs. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
NERVØS: Elisabeth (44) var innom sentrum politistasjon i går for å anmelde tyveri av sønnens mobiltelefon. Hun har selv vært utsatt for lommetyverier to ganger, og sier det har gjort henne nervøs. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Det samme mener Elisabeth (44), som var på politistasjonen for å anmelde tyveriet av mobiltelefonen til sin 12 år gamle sønn. Han ble frastjålet telefonen ut av sekken da han var på tur med klassen ved Linderud sist fredag.

- Råttent 12-åringen oppdaget tyveriet etter skoletid. Da var sekken plutselig åpen.

- Jeg synes bare det er utrolig råttent. Han er en liten gutt som har brukt alle sparepengene sine på en mobil. At den da blir borte, er kjempesurt, sier mora, som selv har vært utsatt for lommetyverier i Oslo to ganger.

Sist gang var for rundt halvannet år siden. Da ble lommeboka hennes stjålet, og noen hadde lest koden på bankkortet hennes da hun betalte for varer i en butikk.

Er blitt nervøs - De tok ut penger av kontoen min mens jeg snakket med banken i telefonen for å sperre kortet. Det var så fælt, sier Elisabeth.

Hun forteller at hun er blitt ekstra forsiktig etter tyveriene.

- Du blir så nervøs av det, du må alltid dobbeltsjekke, og får nesten panikk på trikk og t-bane, sier hun.

TOK MOBILEN UT AV HÅNDA: Martine (t.v.) og Gry Wang var sammen på politistasjonen for å anmelde tyveriet av Martines mobil. De synes antallet lommetyverier i Oslo er svært høyt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TOK MOBILEN UT AV HÅNDA: Martine (t.v.) og Gry Wang var sammen på politistasjonen for å anmelde tyveriet av Martines mobil. De synes antallet lommetyverier i Oslo er svært høyt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
SATSINGSOMRÅDE: På pressekonferansen i Oslo i går fortalte politimester Arnstein Gjengedal at det å bekjempe lommetyverier er et stort satsingsområde for Oslo-politiet.
Foto: Berit Roald / Scanpix
SATSINGSOMRÅDE: På pressekonferansen i Oslo i går fortalte politimester Arnstein Gjengedal at det å bekjempe lommetyverier er et stort satsingsområde for Oslo-politiet. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer