Synnøve (81) flykter igjen

STAVANGER (Dagbladet): Misjonær Synnøve Andersen (81) er igjen på flukt i det urolige Kongo. Kollega Liv Kyllingstad Godin (80) har valgt å bli værende i landet inntil videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Informasjonssekretær Roger Dahl i Det Norske Baptistsamfunn legger ikke skjul på at han er bekymret over sikkerheten til de to eldre, men svært så spreke misjonærdamene.

Under urolighetene vinteren 1997 var Synnøve Andersen på flukt i regnskogen i to måneder. Liv Kyllingstad Godin måtte den gangen flykte under dramatiske omstendigheter fra misjonsstasjonen i Bili.

Bekymret

Opprørsstyrkene har nå full kontroll i et område bare 30 mil unna Buta, der misjonæren har sitt virke.

- Den siste meldingen nå går ut på at Synnøve er på vei nordover fra Buta mot grensen til Den sentralafrikanske republikk. Hun blir kjørt i en jeep-liknende bil som vil forsøke å få henne i sikkerhet. Men de ekstremt dårlige veiene gjør at de må regne med dagsetapper på bare 100 til 150 kilometer. De må krysse elver og strir med gjørme som det er fort gjort å kjøre seg fast i, forteller informasjonssekretær Dahl til Dagbladet.

Han mener det ut fra omstendighetene er umulig å si hvor lang tid det kan ta for 81-åringen å komme seg ut av landet.

- Klart vi er bekymret. Hvite mennesker blir ofte forbundet med ressurser og er dermed potensielle krigsfanger.

Liv Kyllingstad Godin befinner seg 20 mil lenger nord og føler seg foreløpig trygg. Det er meldingen Baptistsamfunnet fikk fra Bili i går.

Nektet å dra

De over 80 år gamle damene nektet begge å forlate sin misjonsgjerning da de fikk tilbud om å bli fraktet ut fra Kongo for noen uker siden. Fra Det Norske Baptistsamfunns hovedkontor fikk de beskjed om å evakuere hvis situasjonen skulle bli farlig. Meldingen i går til Kyllingstad Godin, var at hun må komme seg ut, eller i alle fall vurdere situasjonen fortløpende sammen med andre.

- Men disse damene har en innbitt stahet og ståpåvilje, og drøyer i det lengste. Nå har Synnøve likevel valgt å reise, sier Roger Dahl.

Synnøve Andersen fylte 81 år i forrige uke. Hun har bodd i Kongo, som tidligere het Zaire, siden slutten av 40-tallet. I Buta jobber hun med å bygge opp skoler til barna der.

Hennes like driftige kollega Liv Kyllingstad Godin fra Rogaland vier sitt pensjonistliv til bru- og veibygging i Bili. Etter den dramatiske flukten i januar 1997, tok populære «Madame» fatt på den strabasiøse turen tilbake til Bili i september i fjor. Her ble hun feiret som en hjemvendt dronning.

<B>MISJONÆRFLUKT:</B> Det norske Baptistsamfunnet er bekymret for 81 år gamle Synnøve Andersen (t.v.) som er på flukt fra misjonsstaten i Buta i Kongo. Kollega Liv Kyllingstad Godin blir værende i det urolige landet inntil videre.