Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Synnøve kan ha vært dement - men det spiller ingen rolle

Retten ga Mona Høiness fullt medhold i arvesaken mot Urdahl-familien.

- SOM EN DATTER: Mona Høiness feiret jul sammen med Synnøve Alver Urdahl og Per Urdahl fra og med 1985. I retten støttet Høiness' ektemann Erik Overgaard sin kone på at det barnløse ekteparet betraktet kjendisadvokaten som sin egen datter.  Foto: PRIVAT
- SOM EN DATTER: Mona Høiness feiret jul sammen med Synnøve Alver Urdahl og Per Urdahl fra og med 1985. I retten støttet Høiness' ektemann Erik Overgaard sin kone på at det barnløse ekteparet betraktet kjendisadvokaten som sin egen datter. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les rettens kjennelse (PDF-fil)

(Dagbladet): Per Urdahl og Synnøve Alver Urdahls slektninger er nå i tenkeboksen for å finne ut hvorvidt de skal anke dagens rettskjennelse som gir kjendisadvokat Mona Høiness medhold i at hun er enearving til det avdøde ekteparets formue på rundt 100 millioner kroner.

- Vi må nå lese dommen nøye og diskutere den med våre advokater for å vurdere om vi skal anke, sa Anne Berit Urdahl på vegne av de åtte saksøkerne tidligere i dag til Dagbladet.

Hun understreket at de åtte Urdahl-slektningene er svært skuffet over dommen fra Oslo byfogdembete.

- Ikke påvirket av Høiness - Disposisjonene i testamentet framstår som naturlig og rimelig og i samsvar med det Synnøve Urdahl ønsket, skriver dommer Tove Merete Voldbæk i dommen.

Hun kommer også til at Høiness ikke har påvirket den aldrende kvinnen «på utilbørlig måte».

OVERBEVISTE RETTEN: Oslo byfogdembete trodde på Mona Høiness' versjon av begivenhetens gang. Urdahl-slektningene (t.h.) ble ikke trodd. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET
OVERBEVISTE RETTEN: Oslo byfogdembete trodde på Mona Høiness' versjon av begivenhetens gang. Urdahl-slektningene (t.h.) ble ikke trodd. Foto: BJØRN LANGSEM / DAGBLADET Vis mer

Det 34 sider lange dokumentet er interessant lesning. Et springende punkt har vært hvorvidt Synnøve Alver Urdahl var dement da hun 87 år gammel skrev sitt testamente i 2007; ifølge arveloven (se faktaboks) kan et testamente kjennes ugyldig dersom testator (den som skriver testamentet, red.anm.) var «sinnssyk eller i høy grad hemmet i sjelelig utvikling eller i høy grad sjelelig svekket» da testamentet ble skrevet.

Men arvelovens paragraf 62 fortsetter:

«(...) med mindre det er usannsynlig at sinnstilstanden har hatt innvirkning på innholdet i disposisjonen.»

Retten har kommet til konklusjonen at Synnøve Alver Urdal faktisk kan ha vært dement da testamentet ble skrevet - men finner det bevist at dette ikke hadde noen innvirkning på beslutningen om å la Mona Høiness bli enearving.

Ringte testamentvitne I den ukelange arvetvisten i Oslo tinghus kom det fram at det var Mona Høiness som hadde ringt testamentvitnet Stein Bendixen 20. februar 2007 fordi 87 år gamle Synnøve Alver Urdahl ville opprette testamentet den dagen hjemme i Eckersbergs gate på Frogner.

Det var Bendixen som ba sin venninne Sidsel Weedon om å bli med som testamentvitne. Også Mona Høiness selv og hennes far John Høiness var til stede da Stein Bendixen dikterte fra Urdahls vilje mens enearving Mona Høiness selv satte teksten på papir. Dette undergraver ikke testamentet, mener Oslo byfogdembete:

- Retten vil påpeke at testamentsvitnenene kan være «godtatt» av testator (Synnøve Alver Urdahl, red.anm.) selv om andre har bedt disse komme. Bendixen og Weedon visste hvorfor de var invitert. Begge var til stede da Innholdet i testamentet ble diskutert, teksten diktert og da Synnøve Urdahl skrev under. De signerte deretter som vitner mens Synnøve Urdahl var til stede, skriver dommer Voldbæk.

Testamentet oppfyller etter dette lovens formkrav, fastslår dommeren, som også legger vekt på at testamentvitnene har gått god for denne formuleringen: «Vi bekrefter samtidig at hun var ved full sans og samling da hun underskrev testamentet.»

Høiness har ment seg uthengt som eldreraner, og ga tildligere i dag, via sin advokat Mette Yvonne Larsen, uttrykk for at pengene ikke har vært hovedanliggendet ved arvesaken.

- Det viktigste har vært å renvaske seg for alle anklagene, sa Larsen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media