Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Synnøve Svabø anmeldt for utukt mot Jagland

Statsminister Thorbjørn Jagland gliste anstrengt, og Synnøve Svabø smilte lurt. Hun hadde nettopp fått plassert hendene hans på brystene sine. På tv. Nå, to år seinere, er hun blitt anmeldt for utukt mot Jagland av Ap-politiker Gaute Hareide fra Ulsteinvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet kan ikke ha trodd sine egne øyne da de så hvem som ble anmeldt på Hareid lensmannskontor for to uker siden. Men anmeldelsen var innlevert i dypeste alvor.

- Er jeg anmeldt for Jagland-grepet? Jeg hadde nok regnet med en anmeldelse, men ikke tre år etter. Og ikke mot meg...jeg sto uskyldig og pusset nesa, sier Synnøve Svabø til Dagbladet.

- Anmeldt før

- Jeg har tidligere blitt anmeldt av en barnepsykolog, og Oslo-biskopen kalte seks prester inn på teppet etter innslag hos meg. For meg blir dette høydepunktet når jeg skal fortelle barnebarna om mormors ville ungdomsliv; at jeg ble politianmeldt for utuktig omgang med den norske statsministeren. For øvrig ønsker jeg Jagland god ferie, ler Svabø.

Puppe-stuntet med Thorbjørn Jagland ble sendt i NRK-programmet «Weekend Globoid» 15. mai 1998, da han fremdeles var statsminister. I anmeldelsen blir den inngående beskrevet:

«I programmet (...) oppfordrer Svabø Thorbjørn Jagland til å plassere hendene sine rundt hennes bryst, utenpå klærne. Jagland vegrer seg mot fysisk kontakt. Svabø tar da hendene til Jagland og presser dem inn til brystene sine. Situasjonen har et klart erotisk tilsnitt,» skriver Gaute Hareide i anmeldelsen som han leverte inn på Hareid lensmannskontor.

Han anmelder Svabø for brudd på straffelovens paragraf 212, første og andre ledd - utuktsparagrafen.

Krenket

Hareide er partifelle med Thorbjørn Jagland, og sitter i styret i Arbeiderpartiet i Hareid kommune. I tillegg er han varamann til kommunestyret.

«Jagland var og er i en slik situasjon at han vanskelig kan hevde seg krenket dette tilfellet. Men jeg må som samfunnsborger ha rett til å hevde meg krenket på hans vegne,» står det videre i anmeldelsen.

Men etterforskningen av Synnøve Svabø ble kortvarig.

- Den saken er henlagt, uten videre etterforskning. Jeg stemplet den henlagt med en gang den kom på bordet mitt, sier konstituert politimester Yngve Skovly ved Sunnmøre politidistrikt.

- Jeg fant ingen grunn til å iverksette noen etterforskning. Vi kunne kanskje ha igangsatt tekniske undersøkelser og lett etter fingeravtrykk. Men det gjorde vi altså ikke, sier Skovly tørt.

Hareide ble først i går informert av Dagbladet om at saken er henlagt.

- Dette vil jeg helt klart påkjære. Det finnes rettskraftig dom på at berøring av bryster utenpå klær er straffbart. Jeg regner med at Svabø blir dømt, erklærer Hareide.

- Når unge gutter blir dømt etter paragraf ' 212 for berøring av brystene på påkledde jenter, må dette også gjelde for tv-kjendiser som Svabø.

Thorbjørn Jagland var i Togo i går, og var ikke tilgjengelig for kommentar.

PUPPESTUNT: Jagland og Svabø fra NRK-programmet «Weekend Globoid» 15. mai 1998.
ALVORLIG MENT: Jaglands partifelle i Ap, Gaute Hareide fra Ulsteinvik, er dypt seriøs når han politianmelder Synnøve Svabø for utukt. Kommunepolitikeren føler seg krenket på Jaglands vegne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!