BLÅMANDAG: Jeg er Drammens neste ordfører, sa Masud Gharahkani til Dagbladet før valget. En meningsmåling viste at Ap i Drammen lå an til å få 36,9 prosent av stemmene og det var 1,4 prosent mer enn Høyre. Men det ble en blåmandag på Ap-kandidaten. Meningsmålingene slo helt feil ut. Høyres ordfører Tore Opdal Hansen fikk nesten femti prosent av stemmene. Foto: Nils Maudal
BLÅMANDAG: Jeg er Drammens neste ordfører, sa Masud Gharahkani til Dagbladet før valget. En meningsmåling viste at Ap i Drammen lå an til å få 36,9 prosent av stemmene og det var 1,4 prosent mer enn Høyre. Men det ble en blåmandag på Ap-kandidaten. Meningsmålingene slo helt feil ut. Høyres ordfører Tore Opdal Hansen fikk nesten femti prosent av stemmene. Foto: Nils MaudalVis mer

Synovate traff blink

Dagbladets målinger var nærmest valgresultatet. Dårligst var VG.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Før valgdagen 12. september florerte det med meningsmålinger, i lokalaviser så vel som riksmedier som skulle gi oss en pekepinn på valgresultatet.

En sammenstilling fra nettstedet Poll of Polls viser at Synovate traff best med sine målinger. i forkant av kommunevalget.

Sammenliknet med valgresultatet hadde Synovates måling 10. september for Dagbladet bare fem prosentpoeng i avvik.

Dårligst ut kommer VGs InFact, som på samme dag har et avvik på 11,7 prosentpoeng. InFact bommet mest på Frp's lave oppslutning.

For å se hvordan analysebyårene traff - se nederst i saken.

Dårligst for VG Målingene før valget viser hva folk har tenkt til å stemme valgdagsmålingene derimot viser hva folk oppgir å ha stemt. InFact var eneste byrå som utførte en valgdagsmåling, men også her ble avviket stort, og på 9,9 prosentpoeng.

- Vi er innenfor konfidensintervallet, men skal likevel analysere det som har skjedd. Vi ser at vi har målt Frp gjennomgående for høyt, og nå skal vi se nøye på vektingen. Det er blant annet mange som sier de stemte ved forrige valg, som likevel ikke gjorde det, her må vi se om vi må veie opp for forskjellene, sier fagsjef i InFact, Knut Weberg.

Valgforsker Frank Aarebrot mener store avvik skyldes at målinger er gjort på for kort tid:

- Lang intervjuperiode gir mer stabilitet i velgergruppa enn om det er foretatt på kort tid. Men avisene liker det ferskest mulig, og da lar byråene seg friste til å bruke bare en ettermiddag.Å ha for små utvalg vil også gi negativt utslag, men automatiserte spørretjenester mener Aarebrot.

- Det er en ulempe. Selv om det er billigere med en maskin, bør man koste på seg å ha mennesker som kan stille spørsmål. Mange gamle vil ekskluderes, samme med personer som ikke er så gode i norsk. Har du en person som intervjuer kan den kanskje overtale folk til å la seg intervjue eller snakke saktere.

InFact, som har automatisk spørring, avviser dette:

- Vi vet at det ikke er sånn. Vi har testet dette grundig, og det har aldri vært forskjeller mellom InFact metoden og tradisjonelle telefonintervjuer sier Weberg.

Skivebom Det verste eksemplet på feilaktige målinger kommer trolig fra Drammen.Her viste en måling fra Sentio for Drammens Tidende at Ap i byen, med ordførerkandidat Masud Gharahkhani i spissen, fikk magiske 36,9 prosent på meningsmålingene en oppgang på ni prosent siden juni.

Høyre fikk 35,5 prosent og dermed mindre oppslutning enn Ap.

FORKLARING:  Valgforsker Frank Aarebrot mener store avvik i valgmålinger kan skyldes for lite utvalg, for kort tid og at intervjuer foretas av maskiner - ikke folk. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
FORKLARING: Valgforsker Frank Aarebrot mener store avvik i valgmålinger kan skyldes for lite utvalg, for kort tid og at intervjuer foretas av maskiner - ikke folk. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

I mediene ble det duket for thriller.Ap-topper valfartet til Drammen for å gi drahjelp, Jens Stoltenberg ringte Drammens Tidene for å si at han fulgte nøye med på det spennende valget.

Journalister fulgte på, og rapporterte om dødt løp.

- Det er litt spesielt i ettertid at nyhetsbildet i to uker baserte seg på en usannhet. Det slo jo an tonen de to siste ukene av valgkampen, Jeg tenker at de som er ansvarlige sitter igjen med en litt flau smak i munnen, sier Høyre-ordfører, Tore Opdal Hansen til Dagbladet.

Dagen etter katastrofemålingen hentet partiet inn en egen måling som ga et helt annet resultat.

Høyre måtte lage egen måling - Etter 22/7 var vi usikker på hvilken effekt det ville ha. Vi spurte oss om denne målingen kunne være rett, og etter Utøya kunne en være fristet til å tro på radikale utslag på partioppslutningen. Derfor tok vi en egen måling og den traff 100 prosent, sier Opdal Hansen.

Istedenfor å gå tilbake fikk han hele 49,6 prosent av stemmene. Ap gikk tilbake med 0,8 prosent, og fikk 29,3 prosent av stemmene.

- Da jeg ble intervjua om målinga før valget sa jeg at en ikke kunne ta dem for gitt. Som jeg sa før valget: Meningsmålinger er meningsmålinger, valg er valg, kommenterer Ap's Masud Gharahkhani.

VANT: Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen fra Høyre, valgte å utføre en egen meningsmåling da partiet lå an til å tape mot Arbeiderpartiet. Deres egen måling var en fulltreffer - den viste at Opdal Hansen med god margin fortsetter med ordførerkjedet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VANT: Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen fra Høyre, valgte å utføre en egen meningsmåling da partiet lå an til å tape mot Arbeiderpartiet. Deres egen måling var en fulltreffer - den viste at Opdal Hansen med god margin fortsetter med ordførerkjedet. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Drammen er eksempel på en fullstendig skivebom. Meningsmålingsbyråene lar seg presse av regionsavisene til ha mindre utvalg, og det gir dårlig resultat. En tenker at en har en mindre befolkning og kan ha et mindre utvalg. Men statistisk sett bør målinger ha 1000 respondenter, sier Frank Aarebrot.

I målingen fra Drammen var 500 spurt.