Syns du budsjettet skapte temperatur? Nå venter flyktningbråk for regjeringen

KrF og Venstre er klare til å ta kampen om ekstra milliarder til flyktningene.

KLARE TIL STRID: Både KrF og Venstre, her representert ved partielderne Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande forbereder seg på knallharde forhandlinger når regjeringen skal legge fram en tilleggsproposisjon til budsjettet, med mer penger til håndtering av flyktningkrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KLARE TIL STRID: Både KrF og Venstre, her representert ved partielderne Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande forbereder seg på knallharde forhandlinger når regjeringen skal legge fram en tilleggsproposisjon til budsjettet, med mer penger til håndtering av flyktningkrisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Venstre var i går tydelig misfornøyde med den manglende grønne profilen i statsbudsjettet. Men ifølge sentrale kilder Dagbladet har snakket med, er dette ingenting i forhold til hva som venter i ukene framover.

Mot slutten av måneden er det ventet at regjeringen skal legge fram en tilleggsproposisjon til budsjettet, med mer penger til håndtering av flyktningkrisen, basert på nye prognoser.

Her er Venstre klare til å bruke milliarder av kroner for å håndtere strømmen av flyktninger, men de frykter at Frp vil sette en stopper for det.

Milliardbeløp - Vi må ta alvoret innover oss om at det blir krevende å håndtere flyktningene, og vi må være kreative i løsningene framover. Blant annet må vi få dem ut i arbeid fra dag én, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Venstre mener at størrelsen på pakka må styres av hvor mange flyktninger som kommer, men at den blir i milliardklassen legger de ikke skjul på.

- Får dere med FrP på dette?

- Også Frp må forholde seg til virkeligheten.

Bistand Også for KrF blir det kommende arbeidet med ekstrabevilgninger til flyktningene beskrevet som ekstremt viktig, og de venter i spenning på hvordan regjeringen vil håndtere det.

- Hvis regjeringens svar bare er å flytte på bistandsmidler og ikke bruke én ekstra krone, slik vi så tendens til i budsjettforslaget i går, så blir det tøffe forhandlinger, sier finanspolitisk talsperson Hans Olav Syversen til Dagbladet.

Han forventer bevilgninger i milliardklassen for å finansiere både mottak, bosetting og integrering av flyktningene.

- Kommer dette til å bli ekstra krevende på grunn av Frp?

- Ja.

KrF vil også legge press på regjeringen for endringer i bistandsbudsjettet, hvor regjeringen kutter i langsiktig bistand for å finansiere mer nødhjelp til de som flykter fra borgerkrigen i Syria.

Roste regjeringen For å hindre en gjentakelse av fjorårets budsjettbråk, hadde de to støttepartiene fått klar beskjed om å tenke seg om to ganger før de sablet ned regjeringens forslag til statsbudsjett. Dette hadde tydeligvis både Venstre og KrF tatt til seg, og de var til tider rause med rosen.

Samtidig varsler KrF at de vil legge press på regjeringen når det gjelder støtte til distriktene og skattereformen, i tillegg til bistandsbudsjettet.

For Venstre sin del er det - ikke overraskende - særlig klimaspørsmålet som vil bli viktig i budsjettforhandlingene.

- Med dette budsjettet vil utslippene fortsette å gå opp fram mot 2020. Det er heller ingen grønn skatteomlegging, eller en mer systematisk utbygging av grønn infrastruktur, sier nestleder Ola Elvestuen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer