Syns du sommeren er kald og våt? Den er helt på normalen

- Sommer i Norge er ikke det samme som i Spania, sier meteorolog.

SOMMER:  Sommeren er ikke dårlig. Bare helt som vi bør forvente. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SOMMER: Sommeren er ikke dårlig. Bare helt som vi bør forvente. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Alle er opptatt av at sommeren i år er så dårlig. Det er den ikke, den er helt på normalen, sier vakthavende meteorolog Elbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Det er bare noen få dager igjen av juli, og mange venter fortsatt på knallsommeren. Meteorologisk institutt får stadig vekk henvendelser fra folk som lurer på hvor varmen blir av. Til det har de ett svar.

- Ikke som i Spania - Sommer i Norge er ikke det samme som sommer i Spania. Folk husker den unormalt varme sommeren vi hadde i fjor, men vi kan ikke forvente oss det samme i år, sier Moxnes.

De av oss som fortsatt venter på tropevarmen, venter altså forgjeves.

- Det er en kraftig vind i atmosfæren, som vi kaller for jetstrømmen. Nå ligger den såpass langt sør at den stenger for den varme lufta på kontinentet, og det blir lettere for den arktiske lufta å komme ned til oss, sier Moxnes.

Som forventet Både Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Oslo har hatt nedbør og temperaturer som kan forventes av en norsk sommer.

- Det har til og med vær litt mindre nedbør enn det som er normalt for juli, men det er jo enda noen dager igjen av måneden, sier Moxnes.

Også utover i august kan vi forvente oss samme værtype som vi fikk i juli.

- I Nord-Norge blir det temperaturer mellom 10 og 15 grader, og det vil komme nedbør utover onsdagen. Over helgen blir det perioder med regn, og lite sol. Minst nedbør blir det i Finnmark, sier Moxnes.

Trøndelag og Møre og Romsdal kan vente seg noe av det samme været.

- Det blir jevnt over gråvær i hele området, men fra starten av neste uke kan det blir litt lettere, sier Moxnes.

OBS-varsel Det ble i dag sendt ut OBS-varsel for Agder-fylkene, Akershus, Oslo, Østfold, Vestfold, Telemark, Buskerud og Hedmark. Det ventes lokalt mye nedbør, og det kan mellom 25 og 40 millimeter nedbør i løpet av 24 timer.

- Mye av denne nedbøren kan komme i løpet av kort tid, og det er fare for lokale oversvømmelser små jordskred og flomskred der bygene treffer, sier Moxnes.

Ifølge meteorologen er det bare Tromsø som ligger én grad under normalen. Trondheim, Bergen, Kristiansand og Oslo har alle temperaturer som er helt normalt for årstida.

- Alle byene har faktisk hatt litt mindre nedbør enn det som kan forventes for juli. Men nå er det enda noen dager igjen av måneden, sier Moxnes.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer