MISTET HÅPET: Fram til møtet med «synske» Sylvia Browne på «The Montel Williams Show» i 2004 hadde Louwana Miller en sterk tro på at datteren kunne være i live. Men etter å ha blitt fortalt at datteren var død og lå i vann, mistet hun håpet. Hun døde to år seinere. Foto: Xposurephotos.com / ABC / NTB Scanpix
MISTET HÅPET: Fram til møtet med «synske» Sylvia Browne på «The Montel Williams Show» i 2004 hadde Louwana Miller en sterk tro på at datteren kunne være i live. Men etter å ha blitt fortalt at datteren var død og lå i vann, mistet hun håpet. Hun døde to år seinere. Foto: Xposurephotos.com / ABC / NTB ScanpixVis mer

«Synsk» fortalte Amandas mor at datteren var død

Men Amanda var i live og så programmet på TV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er snart to år siden Amanda Berry (29), Gina DeJesus (25) og Michelle Knight (33) ble befridd etter å ha vært holdt fanget i en tiårsperiode av Ariel Castro (1960-2013). Castro ble dømt til livstid pluss 1000 år i fengsel for bl.a. 937 voldtekter og kidnapping. Han ble funnet død på cella i september 2013.

Nå har Berry og DeJesus sammen skrevet bok om redslene de gjennomgikk i fangenskapet. Spesielt hjerteskjærende er Berrys beretning om hvordan hun på TV så at en «synsk» kvinne fortalte moren at hun var død, skriver Huffington Post.

Mistet troen «Kan du fortelle meg om jeg noensinne vil finne henne? Fins hun der ute?», spør moren Louwana Miller TV-kjendisen Sylvia Browne.

«Jeg hater det når de er i vann. Jeg bare hater det. Hun er ikke i live, kjære», er det nedslående svaret fra «synske» Browne.

«Mammas ansikt synker. Jeg begynner å gråte og roper mot TV-en. Jeg er ikke død! Jeg er i live, jeg er her!» skriver Berry i boka.

Både Amanda og moren var fans av Browne, som ofte deltok på populære «The Montel Williams Show». Etter det feilaktige synet fra Browne mistet Louwana troen på å finne datteren; hun tok ned plakatene på Amandas rom og ga bort PC-en hennes. I 2006 døde hun, uten noen gang å få vite at datteren var i live og ble holdt fanget ikke langt unna barndomshjemmet i Cleveland.

Ingen unnskyldning Sylvia Browne døde i 2013, men fikk med seg at Amanda var funnet i live. Hun unnskyldte aldri uttalelsen sin, men konstaterte i en uttalelse på hjemmesida si at «Bare Gud har rett hver gang».

Skeptikersida Patheos gir Browne det glatte lag, og levner henne heller ikke ære for å ha «sett» at gjerningsmannen var kubaner (Castro var puertorikaner); området der Amanda bodde, var kjent for sin høye andel av latinamerikanske innbyggere.

Patheos påpeker også at Browne noen måneder før programmet med Amandas mor kom med en helt feil konklusjon om den savnede gutten Shawn Hornbeck. Ifølge «synet» hennes var han drept av «en mørkhudet latinamerikaner med dreadlocks»; det viste seg seinere at kidnapperen, Michael Devlin, var hvit, og at Shawn var i live.

«Synske» gjester «The Montel Williams Show» ble lagt ned i 2008. Som reaksjon på Amandas harde utfall mot Browne i ABC-programmet «20/20» gikk Williams ut med en beklagelse på Facebook:

KIDNAPPER OG VOLDTEKTSMANN: Ariel Castro holdt Amanda Berry, Gina DeJesus og Michelle Knight fanget i en tiårsperiode før han våren 2013 ble avslørt. Han ble idømt livstid pluss 1000 år i fengsel, men ble seinere samme år funnet hengt på cella. Foto: Xposurephotos.com / ABC / NTB Scanpix
KIDNAPPER OG VOLDTEKTSMANN: Ariel Castro holdt Amanda Berry, Gina DeJesus og Michelle Knight fanget i en tiårsperiode før han våren 2013 ble avslørt. Han ble idømt livstid pluss 1000 år i fengsel, men ble seinere samme år funnet hengt på cella. Foto: Xposurephotos.com / ABC / NTB Scanpix Vis mer

«Jeg er så lei meg for at noe som ble sagt i programmet mitt, gjorde henne vondt, og jeg er så takknemlig for at det viste seg å være uriktig.»

Patheos synes imidlertid Williams' unnskyldning lyder hul, all den tid han gjentatte ganger inviterte «synske» til programmet.

De tre frigitte ofrene for Castro ser ut til å klare seg etter forholdene bra. Amanda sier livet nå er «flott», og at hun hun trives med å oppdra datteren hun fikk med Castro i fangenskap. DeJesus går på skolen og har tatt lappen, mens Knight utga sin biografi i fjor.

SIER UNNSKYLD: Siden Sylvia Brownes feilaktige «syn» framkom i hans program, har TV-kjendisen Montel Williams sett seg nødt til å gå ut med en unnskyldning på Facebook-sida si. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB Scanpix
SIER UNNSKYLD: Siden Sylvia Brownes feilaktige «syn» framkom i hans program, har TV-kjendisen Montel Williams sett seg nødt til å gå ut med en unnskyldning på Facebook-sida si. Foto: Evan Agostini / Invision / AP / NTB Scanpix Vis mer