Synsk nyhet om Mette-Marit

Hvorfor trives de kongelige alltid under sine offisielle plikter? Fordi pressen har bestemt det på forhånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NTB, også kalt kongelig norsk telegrambyrå, sendte to minutter på 12 i dag ut en hjertevarm reportasje om kronprinsessens besøk på Lillehammer filmskole.

- Kronprinsesse Mette-Marit koste seg med kortfilmer på rekke og rad, heter det i nyhetsmeldingen. Litt lenger ned i teksten får vi vite at «gemyttlig prat ble det tid til i pausen, da kronprinsessen tok seg tid til å hilse på studentene».

NTB-meldingen:

Mette-Marit på filmskolebesøk
Vaktsjef@ntb.no
Til red.: Rettelse: Vi gjør oppmerksom på at arrangementet først finner sted klokken 14.30 onsdag og at saken da vil bli oppdatert med foto.
Lillehammer (NTB): Kronprinsesse Mette-Marit koste seg med kortfilmer på rekke og rad i Lillehammer da hun onsdag for første gang representerte kongehuset på egen hånd.
Da filmstudent Eric Vogel (27) fikk øye på Mette-Marit blant publikum under kortfilmfestivalen i Grimstad i fjor, syntes han det måtte være på sin plass å sende kronprinsparet en invitasjon til årets avslutningsarrangement for Filmskolen i Lillehammer.
Selv om kronprinsen ikke kunne komme, synes Eric Vogel det var en flott anerkjennelse å få besøk av den filminteresserte kronprinsessen.
Med Eric Vogel og filmskoleleder Malte Wadman som vertskap, overvar kronprinsessen flere av elevenes eksamensproduksjoner i en festpyntet Lillehammer kino. Sammen med stivpyntede studenter, deres familier og venner, skuespillere og statister, fikk kronprinsessen se filmer som forteller ulike historier fra Norge.
Gemyttlig prat ble det tid til i pausen, da kronprinsessen tok seg tid til å hilse på studentene som har laget filmene - og som ganske sikkert vil sette sitt preg på norsk filmproduksjon i årene som kommer. De fem avgangsstudentene i produksjonsklassen har bestemt seg for å starte sitt eget filmselskap i Oslo, og de gjør det med to spillefilmer og flere dokumentar- og kortfilmprosjekter i tankene.
Sist endret: 12. Juni 2002 13:06

Noen minutter senere, nærmere bestemt klokka 13.06, publiserte NTB en rettelse. Slikt gjør man om det i hektiske nyhetsminutter oppstår feil i byråets solide produksjonsledd, eller om begivenhetene endrer seg, for eksempel antallet drepte i en terroraksjon øker.

Men akkurat denne gang var omstendighetene noe annerledes.

- Vi gjør oppmerksom på at arrangementet først finner sted klokken 14.30 onsdag og at saken da vil bli oppdatert med foto, heter det i rettelsen som er ment for redaksjonenes øyne, ikke lesernes.

Det viser seg med andre ord at reportasjen fra det hyggelige besøket hos filmstudentene er skrevet lenge før begivenheten fant sted. Kanskje før kronprinsessen kom til Lillehammer.

NTB-reporteren som dekker Mjøsbygdene hadde ikke anledning til å være til stede mens Mette-Marit koste seg. Men han regnet med at hun ville det, og skrev derfor trygt på forhånd. Desken skulle sjekke stemningen emd sin utsendte fotograf, men ved en glipp gikk saken ut for tidlig.

Det minner om en vårdag for 11 år siden, da byråets reporter skrev en stemningsfull reportasje fra dronning Sonjas åpning av Bremuseet i Fjærland. Den lå klar på desken i tre dager, men skulle redigeres om dersom den vanlige åpningslinja om at «Sola skinte fra skyfri himmel da dronning Sonja..» ikke stemte helt overens med lokale værobservasjoner.

Er det rart det står mye pent om de kongelige i pressen?