«Synske» sa de kunne finne Skrik og Madonna. De måtte bare få en original Munch først.

De påstått synske filippinerne mente de kunne få kontakt med de stjålne bildene, bare de fikk føle på et annet bilde av Edvard Munch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

-  Det blir vel det samme som at synske mener de kan løse drapssaker ved å ta på klærne til offeret, sier informasjonssjef Jorun Christoffersen ved Munch-museet. Hun kan naturligvis bekrefte at ingen bilder er sendt.

Munch-ranet

To maskerte menn stjal «Madonna» og «Skrik» fra Munch-museet på Tøyen 22. august i fjor. En museumsvakt ble truet med pistol. Ranerne flyktet sammen med en tredje person i en Audi S4.

-  Oppga de noen adresse hvor maleriene skulle sendes?-  Nei, vi kom ikke så langt i forhandlingene, humrer Christoffersen.

Tipserne ba ikke om noen spesielle bilder heller. Munch-museet sendte likevel tipset videre til Oslo-politiet, på lik linje med alle andre tips. Her kan ingen forskjellsbehandles.

I Amerika?

Noen andre synske - norske denne gang - var overbevist om at bildene befant seg i Amerika.

Først hadde vedkommende hatt «kontakt» med bildene i København, men mistet plutselig kontakten. Så dukket de altså opp i Amerika.

-  Kontakten ble nemlig borte i vann, forteller Christoffersen.

Hun har fått flere rare tips og henvendelser etter fjorårets tyveri. Flere kommer fra synske.

KANSKJE ET AV DISSE ...?  Filippinere som hevder å være synske, mener de kan finne Skrik og Madonna hvis noen bare sender dem et originalt Munch-maleri. Foto: John Terje H. Hansen
KANSKJE ET AV DISSE ...? Filippinere som hevder å være synske, mener de kan finne Skrik og Madonna hvis noen bare sender dem et originalt Munch-maleri. Foto: John Terje H. Hansen Vis mer

-  Fra Tyskland fikk vi en e-post med et bilde hvor det sto «Her er Skrik». Det var nok et veldig hjemmelaget Skrik. Det var fælt malt, sier Christoffersen.

-  Flest seriøse tips

-  De fleste tipsene kommer jo til Oslo-politiet, men vi registrerer jo hva som kommer hit før vi sender det videre. Noen tips kan vi jo tillate oss å le litt av, men det er politiet som står for etterforskningen.

Museet mottar fortsatt tips fra fjern og nær. De aller fleste er seriøse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer