«Synske» skal løse drap på tv

STAVANGER (Dagbladet): Politiet og pårørende i forsvinningssaker mener at overnaturlige tips kan gjøre mer vondt enn godt. Likevel jobber TVNorge med en fjernsynsserie hvor «synske» skal løse drapsgåter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Dagbladet i går fortalte pårørende fra tre store forsvinningssaker hvilken påkjenning det er når påstått synske personer kommer med sine «syn».

Ingen av tipsene stemmer, men de groteske historiene om de savnede kan gi familien en ekstra påkjenning. Mor til den drepte Tina Jørgensen har fortsatt mareritt om synene hun ble fortalt om.

- Jeg har full forståelse for de pårørendes reaksjoner. Men vi må prøve alt for å få løst slike saker, sier programdirektør Eivind Landsverk i TVNorge.

Til høsten

Kanalen vurderer å adoptere det danske programkonseptet «Fornemmelse for mord». Der forsøkte synske å «se» ting som kan kaste nytt lys over uløste drapssaker. Programmet med norske saker kan komme alt til høsten.

- Vil dere la pårørende få retten til å nekte bruk av saker?

- Pårørende vil selvsagt bli orientert på forhånd. Har de motforestillinger, må det tas med i vurderingen. Men vi er i starten av prosessen. Ingen detaljer er klare ennå, sier Landsverk.

- Hvorfor vil dere lage et sånt program? All erfaring tyder på at det ikke virker?

- Det var dine ord. Politiet i Danmark gikk til gjenopptakelse av to saker etter ni programmer der. At Leif A. Lier sier at dette bare er tull, får stå for hans regning.

Ingen tro

Tilgangen på uløste saker og hvorvidt «synske» vil stille opp, avgjør om det blir et slikt program til høsten.

Skeptiker og kjemiprofessor Martin Ystenes sier dette:

- Programmet kan skape spekulasjoner og gi nye ideer. Men ikke løse saker.