Raymond Johansen med bok

- Syntes det var hjerterått

Raymond Johansen hardt ut mot Molde-ordførerens Oslo-angrep.

FORFATTER: Raymond Johansen har skrevet boka «Gjennom krisa» sammen med sin taleskriver Anders Lundell. Foto: Shad Madian / Dagbladet
FORFATTER: Raymond Johansen har skrevet boka «Gjennom krisa» sammen med sin taleskriver Anders Lundell. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det var særlig følelsen overfor befolkningen, byen som hadde stått i det så lenge. Og så kommer en utenfra og sier at nå må Oslos befolkning skjerpe seg. De, som hadde gjort det så dårlig, skulle bli premiert med flere vaksiner. Det syntes jeg var hjerterått.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) tar imot Dagbladet på kontoret i Oslo rådhus. Det er en travel dag, ettersom han har lansert boka «Gjennom krisa» - om hvordan han opplevde coronapandemien som Oslos øverste politiske myndighetsperson.

«Jeg håper det ikke skjer noe tilsvarende igjen på min vakt.» Raymond Johansen (Ap), byrådsleder i Oslo

- Drittpakke

I kapittelet «Molde-ordføreren angriper Oslo» bruker Johansen mye plass på den politiske skandalen som oppsto etter at Moldes Høyre-ordfører Torgeir Dahl i februar 2021 kom med kraftige uttalelser om Oslo til VG.

FRONTALANGREP: Molde-ordfører Torgeir Dahl gikk til frontalangrep på Oslo og byens myndigheter i et intervju med VG i februar 2021. Foto: Berit Roald / NTB
FRONTALANGREP: Molde-ordfører Torgeir Dahl gikk til frontalangrep på Oslo og byens myndigheter i et intervju med VG i februar 2021. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

På dette tidspunktet hadde smitten økt kraftig i Oslo, og byrådet ba derfor om at hovedstaden skulle få flere vaksiner. I intervjuet mente Dahl at de dermed ba om en «slags omvendt premiering» - dette ble tolket dit hen at Molde-ordføreren ga Oslo skylda for smitteøkningen i hele Norge, og samtidig var frekke nok til å be om en skjevfordeling.

I ettertid avslørte NRK at statsminister Erna Solbergs statssekretær Peder W. Egseth hadde satt ordfører Dahl i kontakt med VG. Ap-representant Martin Henriksen betegnet dette som en politisk skandale, og mente Egseth og Statsministerens kontor hadde plantet ei «drittpakke» mot Johansen og Oslos befolkning.

Kort tid etter anbefalte Folkehelseinstituttet (FHI) nettopp en slik skjevfordeling av vaksiner til Oslo som Johansen og byrådet hadde etterlyst.

«Her motarbeidet altså en statssekretær på Statsministerens kontor regjeringens politikk», skriver Johansen i boka.

Solberg beklaget

Byrådslederen ble seinere ringt personlig av Solberg, som beklaget for Egseths involvering. Utad erklærte Høyre-statsministeren at ordfører Dalhs utspill var «et unødvendig sidespor» som satte by og land unødvendig opp mot hverandre.

- Først tenkte jeg «Wow, dette var rart». Han bommet jo grovt, sier Johansen til Dagbladet om Dahls VG-interjvu.

- Han kunne kritisert meg og byrådet - det må vi tåle - men han kritiserte også Oslos befolkning. Det var der feilsteget skjedde, konstaterer 61-åringen.

Johansen tror på at verken Solberg eller helseminister Bent Høie visste noe om Egseths initiativ.

STO BAK: Daværende statsminister Erna Solbergs statssekretær Peder W. Egseth sto bak Molde-ordførerens angrep på Oslo i VG. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
STO BAK: Daværende statsminister Erna Solbergs statssekretær Peder W. Egseth sto bak Molde-ordførerens angrep på Oslo i VG. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Burde Egseth ha fått sparken?

- Han ble jo ikke sparket, det overlater jeg til statsministeren. Jeg snakket også med Høie om det - jeg syntes det var litt trist.

- Egentlig ikke lov

I boka er Johansen kritisk til helsemyndighetene, og mener enkelte faglige råd var ensidige og dårlig begrunnet.

- Var helsemyndighetene for mye føre-var?

- Ja, og det er egentlig ikke lov å stenge ned samfunnet for å være føre-var - det skal være forholdsmessig. Men jeg må understreke at jeg har veldig respekt for FHIs råd.

Byrådslederen vil gjerne ha fram at samarbeidet med FHI og Helsedirektoratet ikke var dårlig.

- Stort sett fulgte vi mange av rådene - men heller ikke regjeringen fulgte alle, sier han - og minner om at de nevnte etatenes oppgave er å sørge for best mulig beslutningsgrunnlag for politikerne, som ham selv.

TUNGT ÅR: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), forteller hva som har vært det verste med corona-året i Oslo. Intervju fra 12. mars 2021. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

- Vi har ikke et teknokratisk samfunn, vi skal ikke overlate til noen som driver med sikkerhet og helse å beslutte alt. Da er politikken overflødig.

- For lenge

- Hva var det tyngste du måtte gjøre?

- Stenge ned en by med 700 000 innbyggere. Stenge barnehager. Unge satte livet på vent for å hjelpe eldre.

- Er det noe du angrer på?

- Det er sikkert mange ting som ikke er bra nok. Vi burde greid å stille enda flere spørsmål om lengden på nedstengningen - det er lettere å stenge ned enn å åpne opp.

- Tenker du at Oslo var for lenge nedstengt?

- Ja, jeg tror det.

Ville gjort det igjen

- Ville du vært byrådsleder under pandemien igjen dersom du visste hva som lå foran deg?

- Ja. Når du tar sånne verv, må du regne med at det utenkelige kan skje, svarer Johansen, som var Ap's partisekretær 22. juli 2011. Han utdyper:

- Å fatte beslutninger og komme i situasjoner du ikke vet lengden på, og ikke ha hele bildet - det er å være politisk leder. Heldigvis har jeg et helt fantastisk lag her i Oslo, dette er ikke noe «one man show». Så jeg ville gjort det en gang til.

- Men var det verdt det personlig også? Arbeidet med pandemien må jo ha opptatt all din tid.

- Det er et godt spørsmål. Ja, jeg var villig til å stå i det - men jeg håper det ikke skjer noe tilsvarende igjen på min vakt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer