NEST STØRSTE HEROINBESLAG:  En 47 pår gammel norsk statsborger, bosatt på Østlandet, ble stoppet med 20,8 kilo heroin i hulrom i bilen da da kom med ferja fra Hirtshals til Larvik natt til 4. juni i år. Det er det neste største heroinbeslaget norsk tollvesen noen gang har gjort. Foto: Politiet.
NEST STØRSTE HEROINBESLAG: En 47 pår gammel norsk statsborger, bosatt på Østlandet, ble stoppet med 20,8 kilo heroin i hulrom i bilen da da kom med ferja fra Hirtshals til Larvik natt til 4. juni i år. Det er det neste største heroinbeslaget norsk tollvesen noen gang har gjort. Foto: Politiet.Vis mer

- Syntetisk narkotika hundre ganger sterkere

Tolldirektøren skremt over økt utbredelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollerne gjorde totalt 2 069 narkotikabeslag i første halvår i år, en liten økning fra samme periode i fjor, da det ble gjort 1 998 beslag.

Det viser Tollvesenets halvårsstatistikk.

- Antall beslag vil alltid variere. Det som skremmer oss mest, er de nye syntetiske narkotiske stoffene, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til NTB.

Tolldirektøren har flere ganger tidliger advart mot de syntetiske narkotiske stoffene.
I løpet av årets første seks måneder beslagla tollerne om lag 4 kilo syntetiske narkotiske stoffer, mot rundt 3 kilo i samme periode i fjor.


Flere titusener brukerdoser
- Det høres kanskje ikke så mye ut. Men det er snakk om flere titusener av brukerdoser, sier tolldirektøren.

Røse trekker fram tre grunner til at stoffene er farlige.

For det første er de lett tilgjengelige, ettersom de i mange tilfeller kan bestilles på internett.

For det andre er de billige: En brukerdose koster langt mindre enn for eksempel en brukerdose hasj.

- For det tredje er mange av stoffene svært sterke, i noen tilfeller opp mot 100 ganger så sterke som tradisjonell narkotika, sier Røse, som varsler at Tollvesenet i løpet av året vil komme med forslag til hvordan grensekontrollen kan styrkes.

Mer hasj, kokain og kontanter Halvårsstatistikken viser også at beslagene av kokain og hasj øker. Tollerne har så langt i år beslaglagt 480 kilo hasj på vei inn i landet. Det er mer enn dobbelt så mye som samme periode i fjor, da det ble beslaglagt 211 kilo. 17 kilo kokain ble beslaglagt i løpet av første halvår i år, mot bare 0,4 kilo i samme periode i fjor.

Tollerne beslagla i løpet av årets seks første måneder også valuta tilsvarende 28 millioner kroner, en økning på 7,5 millioner kroner fra samme periode i fjor.

- Kontantene er profitt fra narkotikasalg, men stammer også fra personer som tjener pengene sine svart, og som ønsker å frakte dem ut av landet, sier Røse.

Organisert alkoholsmugling Også alkoholbeslagene har økt kraftig. Tollerne har i løpet av årets seks første måneder beslaglagt om lag 275.000 liter øl, 34.500 liter brennevin og 28.000 liter vin, mot henholdsvis 224.000, 27.000 og 26.000 liter i samme periode i fjor.

- Smuglingen blir stadig mer organisert. Kriminelle bander tar bestillinger fra for eksempel spisesteder og arbeidere på byggeplasser, og de smugler inn store kvantum. Alkoholbeslagene økte kraftig i fjor og fortsetter å øke i år, sier Røse.

I mai fikk Tollvesenet kritikk fra Riksrevisjonen, blant annet for at det ved flere sentrale grenseoverganger er færrest personer på jobb, når trafikken er størst.

- Hvis Tollvesenet primært hadde innrettet seg etter småsmuglingen, da burde vi kanskje variert bemanningen i takt med helger og ferier. Men det er ikke vinflaskene fra Systembolaget som er vår hovedprioritet. Det er den organiserte smuglingen, og den påvirkes ikke av helger og ferier, sier tolldirektøren.

Færre narkotiske tabletter Rundt 185.000 narkotiske tabletter ble også tatt av tollerne i løpet av årets seks første måneder. Det er langt færre enn i første halvår 2013, da det til sammenligning ble tatt om lag 380.000 tabletter.

Første halvår i år beslagla tollerne også 32 kilo heroin, 47 kilo amfetamin, 81 kilo marihuana og 6 640 kilo khat, mot henholdsvis 35, 106, 181, og 6 520 kilo i samme periode i fjor.

Det ble også beslaglagt rundt 95 000 enheter med dopingstoffer, 4,5 millioner sigaretter, 223 kilo snus, 11 000 kilo kjøtt, 56.000 falske merkevarer, sju skytevåpen og 211 voldsprodukter.

Totalt gjorde tollerne 19.318 beslag i løpet av årets første seks måneder, mot 19.005 beslag i første halvår i fjor.

(NTB).

b> BEKYMRET:  Toll-og avgiftsdirektør Bjørn Røse er skremt over utviklingen i utbredelsen av nye, syntetiske narkotiske stoffer.
Arkivoto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix.
b> BEKYMRET: Toll-og avgiftsdirektør Bjørn Røse er skremt over utviklingen i utbredelsen av nye, syntetiske narkotiske stoffer. Arkivoto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix. Vis mer