Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syr inn sentrum-saker i statsbudsjettet

Grønn vekst og en tydelig sosial profil. Det er blant løftene som skal sikre samarbeidspartienes støtte til statsbudsjettet.

Budsjettmøte 1:   Statsminister Erna Solberg samlet sine tropper mandag til budsjettkonferanse på Hurdalssjøen hotell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Budsjettmøte 1: Statsminister Erna Solberg samlet sine tropper mandag til budsjettkonferanse på Hurdalssjøen hotell. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi må ha et øye med hva KrF og Venstre ønsker. Vi vet hvilke hovedsaker de prioriterer og hvor de har sine hjertesaker, sier Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB.

Det er Helleland som sammen med Fremskrittspartiets Harald Tom Nesvik har ansvaret for å lose regjeringens forslag til statsbudsjett gjennom i Stortinget til høsten. Feiltrinnene fra i fjor skal unngås. Den gang klaget de to samarbeidspartiene over forsøk på omkamper fra regjeringens side.

Nye rutiner - Vi hadde møtet i Nydalen og er enige om at prosessen kan bli bedre. Involvering er viktig, men samtidig er det regjeringen som legger fram forslaget til statsbudsjett, sier Helleland.

Han trekker fram bistand, klima og kollektivtrafikk som tre klare politikkområder der Venstre og KrF forventer gjennomslag. Statsminister Erna Solberg (H) snakket om grønn vekst og tiltak overfor de svakeste da hun møtte pressen foran første dag av regjeringens budsjettkonferanse ved Hurdalsjøen i Akershus mandag.

- Sakene samarbeidspartiene er opptatt av er godt kjent for oss, sa Solberg.

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier det slik:

- Budsjettet vil finne rom for satsinger som både regjeringspartiene og de to samarbeidspartiene er opptatt av.

Omstilling Overskriften Solberg og Jensen selv setter for arbeidet med neste års statsbudsjett er «omstilling».

- Behovet for omstilling er ikke blitt mindre siden vi sto her i fjor, sa Solberg.

Hun viste til fallet i oljeprisene og pekte på at investeringene i oljesektoren er enda lavere enn anslaget i budsjettet for inneværende år.

- Vi må gjøre omstillinger nå for å hindre drastiske kutt i framtiden, tilføyde hun.

Konkrete eksempler på hva denne omstillingen skal bestå i, vil verken Jensen eller Solberg trekke fram nå.

- I framtiden må vi ha andre kilder til vekst enn de vi har hatt fra olje- og gassvirksomheten. Vi må lage gode rammebetingelser, stimulere til forskning og utdanning og få ned kostnadsnivået i Norge, sier Solberg til NTB.

- Den første og viktigste oppgaven vår er å trygge arbeidsplassene og skape nye, supplerer Jensen.

Regjeringens budsjettkonferanse varer til onsdag. Den følges opp av en avsluttende budsjettkonferanse i august. Forslaget til statsbudsjett legges fram i oktober.

(NTB)

Hele Norges coronakart