Syrere bakbundet og henrettet på nært hold

Borgerkrigen i Syria blir stadig mer blodig. Nå viser videoer flere brutale henrettelser, begått av opprørerne.

VOLDEN ØKER:  Dette bildet er hentet fra en udatert video på YouTube, som skal vise at et medlem av den islamistiske al-Nusra-gruppa henretter støttespillere av president Bashar al-Assad og hans regime. Langt over 70.000 mennesker er drept siden opprøret startet mot Assad i mars 2011. Den langvarige konflikten har ført til stadig mer grufulle voldsepisoder og krigsforbrytelser. Da det er få journalister i Syria, kan ikke AFP få verifisert videoen. Foto: AFP/Scanpix
VOLDEN ØKER: Dette bildet er hentet fra en udatert video på YouTube, som skal vise at et medlem av den islamistiske al-Nusra-gruppa henretter støttespillere av president Bashar al-Assad og hans regime. Langt over 70.000 mennesker er drept siden opprøret startet mot Assad i mars 2011. Den langvarige konflikten har ført til stadig mer grufulle voldsepisoder og krigsforbrytelser. Da det er få journalister i Syria, kan ikke AFP få verifisert videoen. Foto: AFP/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere denne uka kom historien og videoen av en opprørsleder som skar ut, og lot som at han spiste et hjerte fra en død soldat.

Nå kommer flere videoer som viser krigsforbrytelser fra Syria. Denne gangen er det opprørere som tilhører den islamistiske al-Nusra-fronten, som har bånd til terrornettverket al-Qaida, som skal ha stått bak de kriminelle handlingene. Videoene viser likvidasjoner på nært hold, og skal ha funnet sted i Raqqa-provinsen nord i Syria og Deir al-Zor-provinsen i øst.

Skytes på kloss hold Raqqa-provinsen kontrolleres i stor grad av islamistiske opprørere, og den ene videoen viser hvordan en av opprørerne skyter tre menn i hodet fra kloss hold.

De tre sivilkledde ofrene er bakbundet og utstyrt med bind for øynene og sitter på kanten av en rundkjøring.

En mannsstemme på videoen sier at likvidasjonene var hevn for regjeringsstyrkenes drap på sivile i kystbyen Banias for to uker siden.

Al-Nusra-fronten I dag ble nok en likvidasjonsvideo publisert av den syriske eksilgruppen SOHR, som opplyser at den ble filmet i Deir al-Zor.

Videoen viser en maskert mann som leser opp en kunngjøring fra al-Nusra-fronten, mens ni fanger kneler foran ham.

- Al-Nusra-frontens shariadomstol i det østlige Deir Ezzor-området har dømt disse frafalne soldatene til døden, som følge av massakrer mot vårt folk i Syria, sier mannen.

- Gud er stor Opprøreren tar deretter fram en pistol og skyter de knelende fangene i bakhodet, én etter én. Andre opprørere, som er utstyrt med svarte flagg, roper «Gud er stor» etter hvert skudd.

Lederen går deretter tilbake og avfyrer flere skudd mot ofrene, til jubel fra de andre opprørssoldatene.

Identiteten til de ni ofrene er ikke kjent, og siden de var iført sivile klær, er det uklart om de var soldater i regjeringshæren.

Al-Nusra-frontens leder Abu Mohammed al-Jolani sverget i forrige måned troskap til al-Qaidas leder Ayman al-Zawahri. Opprørsgruppen er blant de best bevæpnede i Syria og har tidligere tatt på seg ansvaret for en rekke selvmordsbomber som har rammet sivile.

(NTB)