Syrere i Tyrkia skjelles ut: #Jeg vil ikke ha syrere i landet mitt

I dag er det ett år siden den omdiskuterte flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia ble inngått. 

HARDT LIV I TYRKIA: To syriske flyktninger lager mat i foran den provisoriske boligen de har laget i Tyrkias hovedstad Ankara. Hele 2,9 millioner syriske flyktninger bor i Tyrkia, og lever under veldig vanskelige kår. Foto: Umit Bektas / Reuters / Scanpix
HARDT LIV I TYRKIA: To syriske flyktninger lager mat i foran den provisoriske boligen de har laget i Tyrkias hovedstad Ankara. Hele 2,9 millioner syriske flyktninger bor i Tyrkia, og lever under veldig vanskelige kår. Foto: Umit Bektas / Reuters / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Høsten 2015 var det flyktningkrise i Europa: I løpet av få måneder tok over én million flyktninger og migranter seg over Middelhavet til Europa, som medførte kaos og politisk krise i de fleste europeiske land, inkludert Norge.

Derfor ble lettelsen stor da EU og Tyrkia for nøyaktig ett år siden ble enige om en flyktning- og migrantavtale.

Fattigdom og hets

Avtalen høstet massiv kritikk, og mange mener Europa stengte døra bak seg, vel vitende om at flyktningene, som har rett til å søke om asyl, får det enda vanskeligere «i nærområdene».

Hele 2,9 millioner syrere (mer enn halvparten av Norges befolkning, journ.anm) bor i dag i Tyrkia. For dem er situasjonen ekstremt vanskelig, mener stipendiat og advokat, Özlem Gürakar Skribeland.

- EU-Tyrkia-avtalen har vært med å bidra til den økte anti-syriske retorikken som er i Tyrkia i dag. Tyrkerne ser på avtalen som et europeisk forsøk på holde flyktningene borte. Da tenker mange at hvis ikke Europa bryr seg eller hjelper syrerne, hvorfor skal vi? Sier Tyrkia-ekspert og jusstipendiat Skribeland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer