SENDER OPPRØRS-TV FRA SVERIGE: Programlederne Cemal Batun (t.v.) og Kamiran Hajo sier de vil vise folk sannheten.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix
SENDER OPPRØRS-TV FRA SVERIGE: Programlederne Cemal Batun (t.v.) og Kamiran Hajo sier de vil vise folk sannheten. Foto: Bertil Ericson / ScanpixVis mer

Syrere sender regimekritisk opprørs-TV fra Sverige

- Målet er å vise folk sannheten. Samme dag som de sa at de skulle oppheve unntakstilstanden, skjøt de 88 personer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cemal Batun og Kamiran Hajo er pent kledd i mørke dresser og blanke sko som fanger lyskasternes sterke lys. Omgitt av TV-kameraer snakker de sammen på kurdisk. Stemmene er rolige, men faktum er at de - som alle andre syrere som åpent kritiserer regimet - utsetter seg selv og sine nærmeste for Assads vrede, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

TV-studioet ligger i Stockholms-området, der en liten gjeng spiller inn programmet Ronahi. Det sendes på TV-kanalen Barada Ronahi, som sendes via satellitt fra London og rett inn i hjertet av Syria. Regimet ser ikke med blide øyne på dem som lager programmet. De kan vente seg innreiseforbud, og deres pårørende i Syria risikerer pågripelse eller trakassering av de fryktede sikkerhetsstyrkene i landet. Fra fengslene rapporteres det om utbredt tortur.

- Visst er vi urolige, men det pågår en revolusjon, sier programleder Cemal Batun.

- For demokratiet må man dessverre ta disse konsekvensene, sier han.

Et annet bilde Folkeopprøret mot Assads regime startet i midten av mars og har siden spredd seg til en rekke syriske byer. Myndighetene har gått hardt til verks for å stanse opprøret, og rundt 600 mennesker er ifølge menneskerettsgrupper drept av sikkerhetsstyrker.

Barada, som er døpt etter en elv i Syria, er en åpent regimekritisk TV-stasjon, men den er ikke bundet til en spesifikk ideologi. Ifølge Kamiran Hajo, en ledende figur i Syrias eksilopposisjon som fra Sverige samordner arbeidet med London, er hensikten å gi et annet bilde enn det syrere flest blir tilbudt av regimets medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes ikke noe sannhet der, sier han.

- Derfor er målet med Barada å vise folket sannheten.

Avviser USA-støtte Ifølge lekkasjer fra varslernettstedet WikiLeaks får Barada omfattende pengestøtte fra USA, noe kanalen bestemt avviser. Også Batun og Hajo avviser opplysningene. I Sverige arbeider de som en ideell organisasjon, og finansieringen i England kommer fra rike syrere, ikke fra andre land, fastholder de.

Ronahi, som betyr helt på kurdisk, utmerker seg også i Baradas programutvalg. Snart skal programmet også tekstes på arabisk, slik at også syrere som ikke kan kurdisk kan få det med seg.

- Slik kan det syriske folket forstå kurderne og ikke se på dem som en trussel, slik de syriske myndighetene vil fremstille dem, sier Kamiran Hajo.

Kurderne viktige For at Syria skal bli et demokrati, er også kurderne viktige. De utgjør landets største etniske minoritetsgruppe, men møter utbredt diskriminering. For å blidgjøre kurderne har regimet under folkeopprøret lovet å bedre livssituasjonen deres, men regimets brutale fremferd har fratatt det all troverdighet.

- Samme dag som de sa at de skulle oppheve unntakstilstanden, skjøt de 88 mennesker, sier Cemal Batun ironisk.

Opposisjonen har mange ønsker: Nyvalg, ny grunnlov og ny regjering - men først dialog. Assad-familiens medlemmer må lytte og godta at landet ikke er deres eiendom - da kanskje president Bashar til og med kan bli sittende.

- Dersom han aksepterer folkets representanter og de reformene vi krever - hvorfor ikke? Han kan stille opp i valg som alle andre og bli presidentkandidat, sier Kamiran Hajo.

(NTB)

TAR OPP KAMPEN: Kampen mot Bashar al-Assad føres ikke bare i Syria — i Stockholm lager TV-stasjonen Barada regimekritiske innslag som sendes rett inn i diktaturet.
Foto: Bertil Ericson / Scanpix
TAR OPP KAMPEN: Kampen mot Bashar al-Assad føres ikke bare i Syria — i Stockholm lager TV-stasjonen Barada regimekritiske innslag som sendes rett inn i diktaturet. Foto: Bertil Ericson / Scanpix Vis mer