Syrere som har fått opphold i Norge bor på gata i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter nekter å la dem reise.

PÅ GATA: Ekteparet Zeinab (58) og Ahmed (61) bor på gata i Tyrkia. Dette bildet er tatt i september utenfor flyplassen i Istanbul, etter at de hadde blitt nektet utreise av tyrkiske myndigheter. - Vi solgte alt vi eide og møtte opp på flyplassen som vi fikk beskjed om, men ble stoppet av tyrkiske myndigheter. Nå har vi ingen ting, forteller ekteparet. Foto: Privat
PÅ GATA: Ekteparet Zeinab (58) og Ahmed (61) bor på gata i Tyrkia. Dette bildet er tatt i september utenfor flyplassen i Istanbul, etter at de hadde blitt nektet utreise av tyrkiske myndigheter. - Vi solgte alt vi eide og møtte opp på flyplassen som vi fikk beskjed om, men ble stoppet av tyrkiske myndigheter. Nå har vi ingen ting, forteller ekteparet. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Av Øystein Windstad2400@db.no

Flyktningene har fått innvilget opphold i Norge på FN-kvote. I slutten av august ble de ferdig med et introduksjonskurs til norsk kultur og språk.

- Etter at kurset var over så fikk vi vite at vi skulle reise snart og at vi måtte være forberedt på å reise straks. Dette ble sagt 29. august. Da startet vi å pakke bagasjen vår og solgte møblene våre og andre eiendeler som vi ikke skal ta med, forteller Majdi Alali på telefon.

Han er en av 263 syriske flyktningene som nå sitter fast i Tyrkia. Flesteparten av flyktningene er familier med små barn og har ventet siden 29. august.  

- Bor på gata uten penger Journalist Hiam Al-Chirout kom til Norge fra Syria for over 20 år siden og har vært i kontakt med flere av flyktningene på telefon.

- De fleste av familiene har solgt alt de eier og gitt fra seg nøklene til husene sine. De har gjeld fordi de ikke kan betale for seg lenger. De har ikke råd til medisiner og mange av dem bor på gata, forteller Hiam Al-Chirout som vant Likestillingsprisen i 2007 og ble kåret til Årets innvandringskvinne av  avisen Utrop i 2009. -  Situasjonen er svært alvorlig, spesielt for de som er husløse nå som det blir kaldt i Tyrkia. Når Norge har sagt at vi skal ta i mot flyktningene, så kan det ikke være sånn at folk reiser til flyplassen, men så blir avvist og så havner på gata fordi de ikke har noe sted å bo og har ventet siden slutten av august. Disse har opplevd nok i Syria, om de ikke også skal ha det svært tøft i Tyrkia. Jeg forventer at Norge tar ansvar, sier Al-Chiout som en av de som driver Facebook-nyhetssiden Norge på arabisk som har over 13.700 følgere.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer