Syrere som har fått opphold i Norge bor på gata i Tyrkia

Tyrkiske myndigheter nekter å la dem reise.

PÅ GATA: Ekteparet Zeinab (58) og Ahmed (61) bor på gata i Tyrkia. Dette bildet er tatt i september utenfor flyplassen i Istanbul, etter at de hadde blitt nektet utreise av tyrkiske myndigheter. - Vi solgte alt vi eide og møtte opp på flyplassen som vi fikk beskjed om, men ble stoppet av tyrkiske myndigheter. Nå har vi ingen ting, forteller ekteparet. Foto: Privat
PÅ GATA: Ekteparet Zeinab (58) og Ahmed (61) bor på gata i Tyrkia. Dette bildet er tatt i september utenfor flyplassen i Istanbul, etter at de hadde blitt nektet utreise av tyrkiske myndigheter. - Vi solgte alt vi eide og møtte opp på flyplassen som vi fikk beskjed om, men ble stoppet av tyrkiske myndigheter. Nå har vi ingen ting, forteller ekteparet. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av Øystein Windstad
2400@db.no

Flyktningene har fått innvilget opphold i Norge på FN-kvote. I slutten av august ble de ferdig med et introduksjonskurs til norsk kultur og språk.

- Etter at kurset var over så fikk vi vite at vi skulle reise snart og at vi måtte være forberedt på å reise straks. Dette ble sagt 29. august. Da startet vi å pakke bagasjen vår og solgte møblene våre og andre eiendeler som vi ikke skal ta med, forteller Majdi Alali på telefon.

Han er en av 263 syriske flyktningene som nå sitter fast i Tyrkia. Flesteparten av flyktningene er familier med små barn og har ventet siden 29. august.  

- Bor på gata uten penger Journalist Hiam Al-Chirout kom til Norge fra Syria for over 20 år siden og har vært i kontakt med flere av flyktningene på telefon.

- De fleste av familiene har solgt alt de eier og gitt fra seg nøklene til husene sine. De har gjeld fordi de ikke kan betale for seg lenger. De har ikke råd til medisiner og mange av dem bor på gata, forteller Hiam Al-Chirout som vant Likestillingsprisen i 2007 og ble kåret til Årets innvandringskvinne av  avisen Utrop i 2009.

-  Situasjonen er svært alvorlig, spesielt for de som er husløse nå som det blir kaldt i Tyrkia. Når Norge har sagt at vi skal ta i mot flyktningene, så kan det ikke være sånn at folk reiser til flyplassen, men så blir avvist og så havner på gata fordi de ikke har noe sted å bo og har ventet siden slutten av august. Disse har opplevd nok i Syria, om de ikke også skal ha det svært tøft i Tyrkia. Jeg forventer at Norge tar ansvar, sier Al-Chiout som en av de som driver Facebook-nyhetssiden Norge på arabisk som har over 13.700 følgere.  

  Tyrkia krever pass Grunnen til at de 263 flyktningene som Norge har sagt ja til blir holdt igjen er at de ikke har pass. Tyrkiske myndigheter har nektet alle uten pass utreise, på tross av at de har fått opphold i Norge og er klarert av både FN og norske myndigheter.

Majdi Alali forteller på en sprakete linje fra Tyrkia at det er svært vanskelig for å skaffe id-dokumenter.

- Jeg har ikke pass fordi jeg kommer fra den frie delen av Syria og der får vi ikke ut pass fra den syriske staten. Men dette er noe som både Norge og FN har visst om i minst åtte måneder, og det ble aldri sagt til oss at dette skulle bli et problem, forteller Alali på flytende engelsk.  

SV krever handling Stortingsrepresentant for SV Karin Andersen har stilt spørsmål til regjeringen om hva som har skjedd.

KURSBEVIS:  Hasan Aobed sitt bevis på at han har gått på kurs . Nå håper han snart å komme til Norge. Foto: Privat
KURSBEVIS: Hasan Aobed sitt bevis på at han har gått på kurs . Nå håper han snart å komme til Norge. Foto: Privat Vis mer

- Flyktningene har ikke fått noen forklaring på hvorfor de må vente. Jeg og SV kommer til å følge opp dette. I området der de er så vet vi at det er veldig kaotisk, politisk farlig og det er en humanitær krise på gang. Det er viktig å få folk ut, og disse bør raskest mulig ut. Derfor har jeg også stilt spørsmål om dette til regjeringen, forteller Andersen.

Så langt har Norge sagt ja til å ta i mot 1000 syriske kvote-flyktninger. Det mener Andersen ikke er nok.  

  Lover løsning Det er UDI som har ansvaret for de syriske flyktningene, og sier de har jobbet med å få flyktningene til Norge siden i sommer.

- Det er tyrkiske myndigheter som hindrer at denne gruppen overføringsflyktninger kommer til Norge. UDI-direktør Frode Forfang har vært i kontakt med myndighetene i Tyrkia. Sammen med UNHCR jobber nå Justis- og beredskapsdepartementet og Utenriksdepartementet med denne saken, sier Tone Loge Tveter, assisterende direktør i UDIs asylavdeling.