- Syrerne er engstelige

Anne Hege Grung svarer på dine spørsmål nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Det er veldig vanskelig å forstå hvorfor syriske myndigheter ikke stoppet dette angrepet, som er helt uakseptabelt, sier Anne Hege Grung til Dagbladet.no.

Grung er teolog og stipendiat ved programmet «Kulturell kompleksitet i det nye Norge», Culcom, ved Universitetet i Oslo, og har arbeidet med kristen-muslimsk dialog i åtte år. Grung har reist mye i Syria og fulgt landet tett.

- Syriske myndigheter har svært streng kontroll på befolkningen, og spesielt ekstreme grupper. Det er vanskelig å se at myndighetene ikke hadde mulighet til å hindre en direkte konfrontasjon mellom disse ekstreme gruppene og de danske og norske ambassadene. Det er mulig de tenker at det er bedre at sinnet rettes mot Danmark og Norge, og blir kansalisert ut på den måten, enn at de rammer egne myndigheter.


Hun sier at Syria er langt fra noe demokrati, og at myndighetene har et svært omfattende etterretningsapparat. Deler av befolkningen har svært liten tillit til myndighetene, som ikke tillater regimekritikk eller opposisjon, men enda mindre tillit til Vesten.

- Sammensatt

Demonstranter stormet, plyndret og tente på den norske ambassaden i Damaskus i dag. Angrepet kom få timer etter at demonstranter tente på den danske ambassaden.

Grung mener det sannsynligvis er ekstreme grupper i Syria som ledet an i angrepet i dag.

- Jeg tror bildet bak dette angrepet er sammensatt. Det ligger nok et sinne mot Vesten i det, men jeg har også en klar oppfatning av at det i tillegg må ses som aggresjon mot egne myndigheter, sier Grung.

Hun forklarer at forholdet mellom statene i Midtøsten, ikke minst Syria, og Vesten, fikk seg en knekk etter Irak-krigen.

- Syrerne oppfattet ikke denne krigen som et prosjekt for å innføre demokrati, men som et prosjekt for å tiltvinge seg oljereserver og få mer kontroll i Midtøsten. Dette har gjort folk engstelig over lengre tid. Syria er Iraks naboland, og folk er redde for at Syria er neste mål, det er mitt inntrykk, sier Grung.

Dette kan være noe av bakteppet for de voldsomme reaksjonene som kom til syne i dag. Krenkelsen kommer på toppen av det som oppleves som tidligere ydmykelser.

Ulike omstendigheter

Grung mener reaksjonene i Midtøsten på publiseringen av Muhammed-bildene må sees i sammenheng med politiske omstendigheter.

- Noen steder kommer reaksjonene de fra veldig ekstreme grupper. Langt flere kan nok føle seg krenket av at disse bildene kom på trykk, uten å true med vold.

- Men de som truer med vold, er nok ofte de som har et bestemt politisk markeringsbehov, sier Grung til Dagbladet.no.

STRENGT REGIME: Syria-ekspert Anne Hege Grung mener det er vanskelig å se at syriske myndigheter ikke hadde mulighet til å hindre en direkte konfrontasjon mellom disse ekstreme gruppene og de danske og norske ambassadene.
ANGREP AMBASSADEN: Illsinte demonstranter tente på den norske ambassaden i Damaskus lørdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer