KRIGENS OFRE: Skadde syriske barn sitter og venter etter å ha fått behandling på et provisorisk sykehus i den opprørskontrollerte bydelen Douma, like utenfor Damaskus. Nå viser en undersøkelse at syrernes livslengde forventes å bli langt lavere enn før borgerkrigen startet, våren 2011. Også i de andre arabiske landene synker forventet levelengde. Foto: Abd Doumany / Afp / Scanpix 
KRIGENS OFRE: Skadde syriske barn sitter og venter etter å ha fått behandling på et provisorisk sykehus i den opprørskontrollerte bydelen Douma, like utenfor Damaskus. Nå viser en undersøkelse at syrernes livslengde forventes å bli langt lavere enn før borgerkrigen startet, våren 2011. Også i de andre arabiske landene synker forventet levelengde. Foto: Abd Doumany / Afp / Scanpix Vis mer

Syrerne vil dø minst seks år tidligere

Forventet livslengde stuper i Syria og de arabiske revolusjonslandene, ifølge ny studie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forventet livslengde i Syria falt med hele seks år i de første tre årene av den syriske borgerkrigen (2010-2013). For syriske menn og kvinner synker forventet levealder fra 75 til 69 år, viser en undersøkelse som nå publiseres i anerkjente The Lancet.

Revolusjoner og konflikt har store konsekvenser for lands innbyggere. I de andre landene som var med i den arabiske våren - Jemen, Tunisia, Libya og Egypt - vil innbyggerne dø tidligere, skriver The Guardian.

Blir enda verre

Syria er, ikke uventet, verst rammet. I tillegg til at livslengden forventes lavere, har barnedødeligheten økt med 9,1 prosent. Og tallene kan bli enda verre: Undersøkelsen er tatt i årene 2010-2013. Siden den gangen har borgerkrigen blitt enda mer blodig.

- Det triste er at vi avsluttet undersøkelsene i 2013. Vi vet at krigen har rast i Syria siden da, i tillegg til at det er krig i Jemen og Libya nå også. Folk dør på grunn av drap og bomber, men de dør også fordi de ikke får livsnødvendig medisin og fordi de ikke klarer å komme seg til sykehus, sier Ali Mokdad, professor i global helse ved University of Washington.

- Stopp galskapen

Professor Mokdad frykter også for barna:

- De spiser ikke ordentlig og får mangelsykdommer. Vi er nødt til å stoppe denne galskapen.

Studien advarer også mot at forventet livslengde i Middelhavsregionen, som steg fra 65 år i 1990 til 71 år i 2013. Den positive trenden er nå i ferd med å snu. Ikke bare på grunn av krig og konflikt, men også fordi utdannede leger og helsepersonell er blant de første som flykter når krig og konflikt bryter ut, såkalt hjerneflukt.

Og miseren stopper ikke her. De mange krigene og konfliktene fører til dårligere vannkvalitet og helsetjenester, som igjen kan føre til at sykdommer spres raskere: Polio er for eksempel igjen blitt et problem i regionen, spesielt i flyktningleire.

I tillegg har nær 500 000 mennesker dødd eller blitt drept i krigen i Syria. 70 000 av disse skyldes mangel på helsetjenester, ifølge rapporten.