Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Syrernes sterke president-protest: - Vi har lest om IS-gisselet som blir brent, men ingenting om syriske barn

Sammenlikner regjeringsstyrkene med IS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Borgerkrigen i Syria har herjet i snart fire år, og lidelsene til det syriske folk har vært enorme.

Det siste året har den jihadistiske terrorgruppa Islamske stat (IS) overtatt nye av oppmerksomheten fra resten av verden om situasjonen i landet. Borgerkrigen har herjet like fullt og over 210 000 mennesker er drept i Syria siden demonstrasjonene mot regjeringen startet i mars 2011.

Det var presidenten og regjeringsstyrkene en gruppe demonstranter i den syriske byen Douma like utenfor Damaskus ønsket å protestere mot i helgas sterke aksjon.

Satte barn i bur Aktivistene kledde opp små barn i oransje fangedrakter, brukt i gisselvideoene fra IS. I gisselvideoene har terrorgruppa vist både massedrap av kristne, halshogging av gisler og den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh, som ble brent i live for to uker siden.

Det er ihjelbrenningen av al-Kasasbeh de syriske aktivistene har «gjenskapt» i helgas aksjon. Barna er kledd i den karakteristiske fangedrakta, og plassert i et bur som likner svært på det den jordanske piloten ble plassert i.

Av bilder og videoer fra aksjonen ser man en brennende fakkel foran de titalls barna i burene. De små barna i holder opp plakater med sterke budskap.

- Vi har lest om brenningen av den jordanske piloten, men vi så ingenting da barna i Douma ble brent, står det på en av plakatene, ifølge Independent.

- Bruker tønnebomber Burene var plassert i nabolag fullstendig rasert av det aktivistene mener er regjeringens bomber fra lufta.

Demonstrantene ønsket å sammenlikne presidentens militærstyrker med IS og å skaffe oppmerksomhet om mennesker som bor i belereide området som stadig er utsatt for luftangrep.

Menneskerettsgrupper mener mange sivile er drept i myndighetenes angrep mot opprørsområder, særlig på grunn av bruken av tønnebomber og andre upresise våpen.

Tønnebomber kan blant annet være fylt med sprengstoff, kjemikalier, metallbiter og spiker.

Den Storbritannia-baserte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights hevder 183 mennesker ble drept av bomber fra lufta i løpet av de februars ti første dager i Douma og andre området øst for Damaskus.

Presidenten nekter I et lenger intervju med BBC i forrige uke, svarte Syrias president Bashar al-Assad på en rekke av anklagene mot ham. Presidenten er ifølge FN skyldig i krigsforbrytelser. Orlogskaptein Dag Stutlien har vært i Syria som observatør for FN, og fortalte til Dagbladet i fjor om krigsforbrytelsene han og andre norske offiserer ble vitne til.

- Jeg har aldri hørt om at forsvaret bruker tønner, eller gryter for den saks skyld, sier presidenten til BBC om anklagene,

- Vi har bomber, prosjektiler og kuler. Dette er ikke tilfeldige angrep. Når du skyter, sikter du, og når du sikter, sikter du på terrorister for å beskytte sivile, sier Assad.

Hele Norges coronakart